Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Πιθανή πλέον η πρόταση μομφής κατά της Λιζ Τρας

banner roots

Βρετανία : Πιθανή πλέον η πρόταση μομφής κατά της Λιζ Τρας
16.10.2022 | 18:34

Βρετανία : Πιθανή πλέον η πρόταση μομφής κατά της Λιζ Τρας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

O αριθμός των Συντηρητικών που έχουν ήδη στείλει επιστολή στον σερ Μπρέιντι, προέδρου της «Επιτροπής 1922», για την απομάκρυνση της Τρας από την πρωθυπουργία είναι σημαντικός, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο «Sky News», με το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής παραμένει ανοιχτό. 

Η “Επιτροπή 1922” των Τόρις δίνει στους συντηρητικούς βουλευτές την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να αναφέρουν το έργο της εκλογικής περιφέρειας και να συντονίσουν τις νομοθετικές ατζέντες.

Τα μέλη συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση ενώ το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεδρίαση και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Έχουν επίσης επιρροή στην πιθανή ανατροπή οποιουδήποτε είναι επικεφαλής.

Τα πρωτοσέλιδα 

Αναμφίβολα οι κυριακάτικες εφημερίδες συνιστούν δυσάρεστο ανάγνωσμα για τη Λιζ Τρας, με πληροφορίες περί βουλευτών που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις που στόχο έχουν να την απομακρύνουν από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται "στα πρόθυρα ανοιχτού πολέμου", σύμφωνα με την Sunday Telegraph. Μια πηγή παρομοιάζει τους επικριτές της κ. Τρας με "βομβιστές αυτοκτονίας", λέγοντας στην εφημερίδα ότι σκοπεύουν να προκαλέσουν "μέγιστη ζημιά" στο κόμμα. Οι Sunday Times κάνουν λόγο για "συνωμότες" που περιτριγυρίζουν την τραυματισμένη πρωθυπουργό. Η Sunday Express εκτιμά ότι περίπου 100 βουλευτές των Τόρις υποστηρίζουν σχέδιο αντικατάστασης της κ. Τρας με έναν υποψήφιο που θα πετύχει την ενότητα, ενώ ο Observer αναφέρει ότι στελέχη του κόμματος εξετάζουν το ενδεχόμενο για μια "αποστολή διάσωσης" που θα προβλέπει την "ταχεία απομάκρυνσή" της από την ηγεσία.

Ποιος θα ήταν ο διάδοχός της αν η Λιζ Τρας αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ; Οι Times αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έχει δηλώσει στους συμμάχους του ότι είναι έτοιμος να αναλάβει. Η Mail on Sunday ισχυρίζεται ότι βουλευτές των Τόρις έχουν ζητήσει από τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να θέσει υποψηφιότητα ως υπέρμαχος της ενότητας. Η Sunday Mirror σημειώνει ότι οι προβληματισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι ο κ. Ουάλας ό είναι ο μόνος ικανός υπουργός της σημερινής κυβέρνησης. Αλλά ο Observer υποστηρίζει ότι πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να θεωρούν τον Μπόρις Τζόνσον ως την καλύτερη επιλογή. Και η Mail εκτιμά ότι η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε να είναι έτοιμη για μια "επιστροφή-σοκ".

Οι Times, πάλι, ισχυρίζονται ότι έχουν λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα πριν από τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών. Η εφημερίδα γράφει ότι η κ. Τρας βολιδοσκόπησε τον αντικαταστάτη του Κουάσι Κουάρτενγκ ήδη από το συνέδριο του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ. Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο πρώην υπουργός Σατζίντ Τζάβιντ προσεγγίστηκε και αυτός κάποια στιγμή, αλλά οι σχετικές συνεννοήσεις δεν προχώρησαν.

Καθώς ο Τζέρεμι Χαντ ξεκινά τα νέα του καθήκοντα ως υπουργός Οικονομικών, τόσο οι Times όσο και η Telegraph πιστεύουν ότι θα καθυστερήσει τη σχεδιαζόμενη μείωση του βασικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Αρκετές εφημερίδες σημειώνουν πόσο ισχυρός έχει γίνει ο κ. Χαντ. Όπως παρατηρεί η Telegraph: "Η Τρας κρατιέται από μια σωσίβια λέμβο, αλλά το Νο 11 (υπουργός των Οικονομικών) κρατάει τα κουπιά".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το