Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΗΠΑ: Ανήλικος έχασε τη ζωή του από σπάνια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

banner roots

ΗΠΑ: Ανήλικος έχασε τη ζωή του από σπάνια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο
21.10.2022 | 08:57

ΗΠΑ: Ανήλικος έχασε τη ζωή του από σπάνια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ένας ανήλικος έχασε τη ζωή του στη Νεβάδα των ΗΠΑ, εξαιτίας επιπλοκών μηνιγγοεγκεφαλίτιδας αφότου προσβλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα η οποία «τρώει» τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της αμερικανικής πολιτείας.

Το θύμα, που περιγράφεται ως «κάτοικος της κομητείας Κλαρκ, ηλικίας κάτω των 18 ετών», εκτιμάται πως μολύνθηκε στη λίμνη Μιντ στις αρχές Οκτωβρίου και τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώθηκαν μια εβδομάδα αργότερα.
 
Ο Φερμίν Λεγκουέν, αξιωματούχος της υγειονομικής περιφέρειας της Νεβάδα, τόνισε πως η συγκεκριμένη μόλυνση είναι εξαιρετικά σπάνια, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.
 
Η αμοιβάδα Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, τόσο μικρός που είναι ορατός μόνο με μικροσκόπιο, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα και σπανιότερα σε πισίνες με ανεπαρκή χλωρίωση ή σε μολυσμένο νερό της βρύσης.
 
Σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου
Η νεγλαιρίαση --γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM)- είναι μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και εμετό. Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα -- που εμφανίζονται 1-12 ημέρες μετά την έκθεση -- μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις και να οδηγήσουν στον θάνατο.
 
Πέρυσι, ένα επτάχρονο αγόρι πέθανε από ναιγλερίαση στην Καλιφόρνια , αφότου μολύνθηκε - όπως εικάζεται - ενώ κολυμπούσε σε λίμνη στη Βόρεια Καρολίνα. Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας υπογράμμισαν τότε πως μόλις 10 κρούσματα PAM, για τα οποία ευθύνεται η αμοιβάδα Naegleria fowleri, είχαν αναφερθεί στην Καλιφόρνια από το 1971.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το