Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρίσι Σούνακ: «Ξύλινος λόγος – Ήταν σαν να μιλούσε ένα ρομπότ» – Τα πρώτα σχόλια του βρετανικού Τύπου

banner roots

Ρίσι Σούνακ: «Ξύλινος λόγος – Ήταν σαν να μιλούσε ένα ρομπότ» – Τα πρώτα σχόλια του βρετανικού Τύπου
24.10.2022 | 19:50

Ρίσι Σούνακ: «Ξύλινος λόγος – Ήταν σαν να μιλούσε ένα ρομπότ» – Τα πρώτα σχόλια του βρετανικού Τύπου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή
Το πολυαναμενόμενο πρώτο δημόσιο μήνυμα του Σούνακ δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους δημοσιογράφους που το βρήκαν αμήχανο, ξύλινο και χωρίς χαρακτήρα

 

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο τρίτος πρωθυπουργός σε λιγότερο από δύο μήνες που θα αναλάβει τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εξαιρετικά σύντομή ομιλία του – που διήρκησε σχεδόν ενάμισι λεπτό – εμφανίστηκε «ενωτικός» και «ταπεινός» θέλοντας να σηματοδοτήσει αλλαγή στάσης σε σχέση με τον Μπόρις Τζόνσον και ως ένα βαθμό και με τη Λιζ Τρας. Ωστόσο, κατά τα άλλα ο βρετανικός Τύπος μάλλον του επεφύλαξε αυστηρή κριτική καθώς φάνηκε αμήχανος και χωρίς χαρακτήρα στην ομιλία του ενώ δεν ανέφερε κάτι καινούριο πέρα από κοινοτυπίες.

Μάλιστα δεν πέρασε ασχολίαστο το γεγονός ότι μίλησε διαβάζοντας από οτοκιού, κάτι που φάνηκε στο βίντεο, και έκανε μία αμήχανη παύση στο τέλος της ομιλίας του. Η πολιτική ανταποκρίτρια του Sky News, Liz Bates, σχολιάζοντας το απότομο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε ότι ήταν «σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ» και πρόσθεσε ότι αργά ή γρήγορα ο Σούνακ θα αναγκαστεί να βγει στο προσκήνιο της βρετανικής πολιτικής σκηνής.

«Στην ομιλία του, ήταν πολύ σύντομος, μπήκε στο θέμα, εμφανίστηκε ως επιδέξιος, επαγγελματίας – ήταν σχεδόν σαν να παρακολουθούμε ένα πολιτικό ρομπότ. Δεν θα μπορούσα να πω τίποτα άλλο: «Θα πρέπει να δείξει λίγο περισσότερο τον χαρακτήρα του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξύλινος λόγος με κλισέ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian. «Αυτό μόλις και μετά βίας μετράει ως ομιλία. Ο λόγος του Σούνακ ήταν ξύλινος και το περιεχόμενο των λεγομένων του δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τα κλισέ». Ωστόσο αναγνωρίζει ως θετικό στοιχεί τις ευχαριστίες του στη Λιζ Τρας τις οποίες χαρακτηρίζει γενναιόδωρες αλλά και την αναφορά στην «ακεραιότητα και ταπεινότητα» που «υποδηλώνει ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από τους προκατόχους του».

 Πηγή: in.gr

 

Εντωμεταξύ, χρήσιμες πληροφορίες για το ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, μας δίνει σε άρθρο του για τον Fm 100, ο δημοσιογράφος Βύρων Καρύδης:

  • Ο Ρίσι Σουνάκ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρηση της Πένι Μόρντοντ από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις
  • Η Μόρντοντ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι περήφανη για την εκστρατεία που διεξήγαγε, αλλά ο Σούνακ έχει την πλήρη υποστήριξή της
  • Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κέρδισε την υποστήριξη πολύ περισσότερων από τους μισούς βουλευτές των Τόρις, με τη Μόρντοντ να πασχίζει να φτάσει το όριο των 100 βουλευτών
  • Θα γίνει ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Οι Εργατικοί επανέλαβαν το αίτημά τους για γενικές εκλογές, όπως και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ ; 

Είναι ηλικία 42 ετών . Οι γονείς του κ. Σούνακ ήρθαν και εγκαταστάθηκαν  στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική και είναι και οι δύο ινδικής καταγωγής.

Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980, όπου ο πατέρας του ήταν ιατρός παθολόγος και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο.

Φοίτησε στο  ιδιωτικό σχολείο Winchester College - και εργάστηκε ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο κάρι στο Σαουθάμπτον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών - και στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη για να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του για MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γνώρισε τη σύζυγό του  την κ. Ακσάτα Μούρτι, κόρη του Ναραγιάνα Μούρτι, Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή του γίγαντα των υπηρεσιών πληροφορικής Infosys. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, ανέφερε συχνά τις κόρες του στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο BBC, ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι "λαμβάνει συμβουλές από τις δύο νεαρές κόρες μου, οι οποίες είναι οι ειδικοί πάνω σε αυτό το θέμα στο σπίτι μου".

Ο πλούτος του κ. Σούνακ και το ιδιωτικό σχολικό υπόβαθρο ήρθαν στο επίκεντρο σε πολλές τηλεοπτικές συζητήσεις.

Από το 2001 έως το 2004, ο κ. Σούνακ ήταν αναλυτής της Goldman Sachs και αργότερα εταίρος σε δύο αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές, αλλά δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το ύψος της περιουσίας του.

Από το 2015 είναι βουλευτής των Συντηρητικών για το Ρίτσμοντ στο Γιόρκσιρ και έγινε κατώτερος υπουργός στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι . 

Προήχθη σε υπουργό των Οικονομικών  τον Φεβρουάριο του 2020 και αρχικά ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κ. Τζόνσον, αλλά παραιτήθηκε λέγοντας ότι αισθάνεται ότι η δική του προσέγγιση στην οικονομία είναι "θεμελιωδώς πολύ διαφορετική" από εκείνη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σουνάκ υποστήριξε το Leave στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, λέγοντας στην εφημερίδα Yorkshire Post ότι πίστευε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ  θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο "πιο ελεύθερο, πιο δίκαιο και πιο ευημερούν".

Υποστήριξε ότι η αλλαγή των μεταναστευτικών κανόνων ήταν ένας άλλος βασικός λόγος για την ψήφο του υπέρ του Leave: "Πιστεύω ότι η κατάλληλη μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Αλλά πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας".

Η ρητορική  για Brexit αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, αλλά αυτή τη φορά στράφηκε εναντίον του κ. Σούνακ από κάποιον που ψήφισε υπέρ της παραμονής, την κ. Τρας. Επειδή εξέφρασε ανησυχίες για τις συνέπειες του σχεδίου της για τη μείωση των φόρων, η κ. Τρας κατηγόρησε τον κ. Σούνακ για "κινδυνολογία" και "Project Near".

Ψήφισε υπέρ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και τις τρεις φορές που τέθηκε στο κοινοβούλιο.

Ανταμείφθηκε για την υποστήριξή του στον Μπόρις Τζόνσον με προαγωγή τον Ιούλιο του 2019 από υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Σατζίντ Τζάβιντ  παραιτήθηκε από υπουργός των Οικονομικών  έπειτα από μια διαμάχη εξουσίας με την Ντάουνινγκ Στριτ και ο κ. Σούνακ ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τελικά παραιτήθηκε από υπουργός των Οικονομικών τον Ιούλιο του 2022, μια κίνηση που συνέβαλε στην πτώση του κ. Τζόνσον ως ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού. Σε μια προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία, ο κ. Σούνακ επέμεινε ότι ήταν πιστός στον κ. Τζόνσον, αλλά παραιτήθηκε επειδή η κυβέρνησή του βρισκόταν στη "λάθος πλευρά" σοβαρών ηθικών ζητημάτων.

 

Δείτε την πρώτη ομιλία του Σούνακ ως πρωθυπουργού της Βρετανίας
 

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel