Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία :Ένα εναλλακτικό προφίλ του Ρίσι Σούνακ Πέντε πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για τον νέο πρωθυπουργό

the roots web banners 06

Βρετανία :Ένα εναλλακτικό προφίλ του Ρίσι Σούνακ Πέντε πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για τον νέο πρωθυπουργό
25.10.2022 | 12:54

Βρετανία :Ένα εναλλακτικό προφίλ του Ρίσι Σούνακ Πέντε πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για τον νέο πρωθυπουργό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Με πανηγυρικό τρόπο εκλέχθηκε ο Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Τόρις και της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από την προβλεπόμενη εσωκομματική διαδικασία. Ο 42χρονος μεγιστάνας και πρώην Υπουργός Οικονομικών, κατάφερε να εξασφαλίσει με ευκολία τις 100 απαιτούμενες ψήφους από τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου και έτσι θα γίνει ο 3ος πρωθυπουργός που θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ μέσα σε διάστημα μόλις επτά εβδομάδων.

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός που εισαγάγει μια σειρά από συμβολικά πολιτιστικά ορόσημα

Μεταξύ άλλων ο κ. Σούνακ , είναι ο πρώτος μη λευκός Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του σήμερα, την ημέρα Diwali - μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την ινδική ινδουιστική κληρονομιά του.

Το Ντιβάλι ή Ντιπαβάλι είναι η Ινδουιστική γιορτή των φώτων, η οποία γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο (άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο). Είναι η δημοφιλέστατη ινδουιστική γιορτή. Το Ντιβάλι, συμβολίζει τη "νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας"

Έτσι ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας. .

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτήρισαν αυτή την εξέλιξη "ιστορική στιγμή" που δείχνει ότι το ανώτατο αξίωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο "μπορεί να είναι ανοιχτό σε όλες τις θρησκείες και σε όλους όσοι προέρχονται από διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο".

Ο κ. Σούνακ ακολουθεί τις πρακτικές της Ινδουιστικής θρησκείας και θα δώσει τον όρκο του στη Βουλή των Κοινοτήτων στην Μπαγκαβάντ Γκίτα, ένα ιερό σανσκριτικό κείμενο.

Είναι επίσης ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Στα 42 του χρόνια, είναι ένα χρόνο νεότερος από τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν 43 ετών όταν έγινε πρωθυπουργός το 2010.

Ο Τόνι Μπλερ ήταν επίσης 43 ετών όταν έγινε πρωθυπουργός το 1997, αλλά ήταν λίγους μήνες μεγαλύτερος από τον κ. Κάμερον όταν και οι δύο κέρδισαν την εξουσία.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας είναι 47 ετών.

Μόνο δύο άλλοι πρωθυπουργοί από το 1900 έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους σε ηλικία κάτω των 50 ετών - ο Τζον Μέιτζορ (47 ετών το 1990) και ο Χάρολντ Ουίλσον (48 ετών το 1964).

Επίσης, ο Σούνακ είναι μόλις ο δεύτερος συντηρητικός πρωθυπουργός που εκπροσωπεί εκλογική περιφέρεια της βόρειας Αγγλίας.

Ο πρώτος ήταν ο Άρθουρ Μπάλφουρ, ο οποίος ήταν βουλευτής για το Ανατολικό Μάντσεστερ, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1902 έως το 1905.

Εξάλλου ο Ρίσι Σούνακ είναι το τρίτο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση αυτή από τις τελευταίες γενικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Τζόνσον και την κ. Τρας.

Η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς στη διάρκεια ενός κοινοβουλίου ήταν το 1940, όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ανέλαβε το ρόλο μετά τον Στάνλεϊ Μπάλντουιν (που υπηρέτησε από το 1935 έως το 1937) και τον Νέβιλ Τσάμπερλεϊν (1937-1940).

Τέλος ο κ. Σούνακ είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός - μετά την Τερέζα Μέι, τον κ. Τζόνσον και την κ. Τρας - που αναλαμβάνει την εξουσία χωρίς γενικές εκλογές.

Έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που εκλογές οδήγησαν απευθείας σε αλλαγή πρωθυπουργού, το 2010, όταν ο κ. Κάμερον ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής ενός συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν.

Είναι απαραίτητο να πάμε πολύ πιο πίσω στην ιστορία για να βρούμε την τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός ανέλαβε και εγκατέλειψε το αξίωμά του σε γενικές εκλογές.

Αυτή ήταν η μοίρα του Έντουαρντ Χιθ, ο οποίος κέρδισε την εξουσία στις κάλπες το 1970, για να την χάσει ξανά το 1974.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα της Τρίτης φιλοξενούν την επισήμανση του Ρίσι Σούνακ ότι “οι συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να ενωθούν ή να πεθάνουν".

Η "απόλυτη προσοχή του" είναι στραμμένη στο να ενώσει ξανά το κόμμα, σύμφωνα με τους Times. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του που λένε ότι θα είναι δύσκολος ο δρόμος μπροστά και, “αν το κόμμα δεν αντιμετωπίσει μαζί δύσκολες αποφάσεις, τότε έχει τελειώσει”.

Ο Guardian πληροφορήθηκε επίσης από τους υποστηρικτές του κ. Σούνακ, ότι θα προσεγγίσει όλο το κόμμα των Τόρις - σε πλήρη αντίθεση, σημειώνει η εφημερίδα, με τις "διχαστικές εκκαθαρίσεις" της Λιζ Τρας ή του Μπόρις Τζόνσον.

Η Daily Express αναφέρει ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη στιγμή, λόγω του "διανοητικού του διαμετρήματος, της κατανόησης της πολιτικής και της δύναμης του χαρακτήρα του". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει επίσης την επιστροφή του, μετά την ήττα από τη Λιζ Τρας τον περασμένο μήνα, ως "αξιοσημείωτη".

Ήταν "συντετριμμένος" από αυτή την ήττα, σύμφωνα με την Daily Telegraph, η οποία επικαλείται τους συμμάχους του σημειώνοντας ότι μπορεί τώρα να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα.

Η Daily Mail ισχυρίζεται ότι η νίκη του κ. Σούνακ είναι "μια νέα αυγή για τη Βρετανία". Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να αποφύγει τα ίδια λάθη που έκανε ο προκάτοχός του και χαρακτηρίζει το ταξίδι του στην Ντάουνινγκ Στριτ ως "αξιοσημείωτο" και "εμπνευσμένο".

Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο του σχετικού άρθρου και στην εφημερίδα The Sun, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Σούνακ γνώρισε μια "μετεωρική άνοδο" χάρη στην "αυστηρότητα και την εργασιακή του ηθική". Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας υπάρχει μια παραποιημένη φωτογραφία του που τον απεικονίζει να κρατάει ένα φωτόσπαθο, μια αναφορά στην αγάπη του για τον Πόλεμο των Άστρων, με τον τίτλο "Η δύναμη είναι μαζί σου, Ρίσι".

Η Daily Mirror, εν τω μεταξύ, θέτει το ερώτημα "ποιος σε ψήφισε;" και επισημαίνει ότι άλλος ένας βουλευτής των Τόρις αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού χωρίς να έχει εκλεγεί επίσημα από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Σούνακ είναι "ανίδεος για τη ζωή των απλών ανθρώπων" και είναι "αποφασισμένος να προχωρήσει σε περικοπές που βγάζουν μάτι".

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί της βάσης είναι θυμωμένοι επειδή δεν τους δόθηκε δικαίωμα ψήφου μετά την αποχώρηση της Πένι Μόρντοντ από την κούρσα της ηγεσίας. Ένα πρώην πλέον μέλος του Συντηρητικού κόμματος φέρεται να δήλωσε ότι πρόκειται για "εξωφρενικό πραξικόπημα".

Πολλές από τις εφημερίδες εικάζουν επίσης για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ.

Οι Times γράφουν ότι ο Τζέρεμι Χαντ πιθανότατα θα παραμείνει υπουργός των Οικονομικών, ενώ θα υπάρξουν επίσης κορυφαίες θέσεις για τους Σουέλα Μπρέιβερμαν, Ντόμινικ Ράαμπ και Όλιβερ Ντάουντεν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Πένι Μόρντοντ θα καταλάβει μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν η i και ο Guardian, που γράφει ότι η κ. Μόρντοντ θα μπορούσε να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Η Telegraph ισχυρίζεται ότι ο Μάικλ Γκόουβ κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχει στην κυβέρνηση και ότι ο Γκραντ Σαπς δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη θέση του υπουργού Μεταφορών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το