Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ανασχηματισμός από τον Ρίσι Σούνακ – Υπουργικό συμβούλιο αντιμετώπιση της κρίσης
achilladelis
Βρετανία: Ανασχηματισμός από τον Ρίσι Σούνακ – Υπουργικό συμβούλιο αντιμετώπιση της κρίσης
26.10.2022 | 13:00

Βρετανία: Ανασχηματισμός από τον Ρίσι Σούνακ – Υπουργικό συμβούλιο αντιμετώπιση της κρίσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας διατήρησε τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο των Οικονομικών κάτι που λίγο έως πολύ ανέμεναν τα περισσότερα αγγλικά ΜΜΕ για να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαντ ανέλαβε το πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο επί της σύντομης θητείας της κ. Τρας μετά την καρατόμηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, λόγω του ανεπιτυχούς σχεδίου περικοπών στη φορολογία.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που τα ταλανίζουν τη βρετανική οικονομία, τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας καθώς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα.

“Αφήστε το σε μένα, Μεγαλειότατε", είναι ο τίτλος της Daily Mail, η οποία φιλοξενεί μια φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού να σφίγγει το χέρι με τον βασιλιά Κάρολο - σηματοδοτώντας την αρχή αυτού που η εφημερίδα αποκαλεί "νέα αυγή για τη Βρετανία".

"Οι βασιλιάδες μπορούν μόνο να γίνουν καλύτεροι" σημειώνει η Metro, δίπλα στην ίδια εικόνα. Η Daily Express γράφει ότι ο κ. Σούνακ ήταν "απτόητος" και "αποφασιστικός" καθώς παρουσίασε χθες τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Η Sun επαινεί την "ταπεινοφροσύνη" του, λέγοντας ότι ήταν "μετρημένος λογικός και υπεύθυνος πολιτικός". Η εφημερίδα εκτιμά ότι η πρώτη του Ρίσι Σούνακ ήταν "επιδέξια και τέλεια".

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σούνακ είχε ως στόχο την "επαναφορά" του Συντηρητικού κόμματος, μετά την "ολέθρια", όπως τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα, πρωθυπουργία της Λιζ Τρας.

Η Express αναφέρει ότι ο κ. Σούνακ "έφερε ταλαντούχους συναδέλφους στη μεγάλη του σκηνή". Αλλά η Daily Mirror τους αποκαλεί "παλιούς κολλητούς" που "δημιούργησαν το χάος εξ αρχής".

Η i παρουσιάζει τη νέα κορυφαία ομάδα ως "υπουργικό συμβούλιο κρίσης", ενώ οι Times γράφουν ότι ο επαναδιορισμός της Σουέλα Μπράβερμαν στη θέση της υπουργού Εσωτερικών ήταν μια προσπάθεια "κατευνασμού" της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος.

Αλλά οι Financial Times επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή "εξέπληξε ορισμένους βουλευτές των Τόρις". Σύμφωνα με τον Guardian, ο κ. Σούνακ "κινδυνεύει επίσης να αποξενώσει τους υποστηρικτές της αντιπάλου του στην ηγεσία, Πένι Μόρντοντ".

Η Mail γράφει ότι η κ. Μόρντοντ "υποστήριξε μάταια ότι άξιζε προαγωγή από τον υφιστάμενο ρόλο της" ως επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η εφημερίδα επικαλείται μια πηγή που λέει ότι "πλήρωσε το τίμημα για τη συνέχιση της εκστρατείας της για την ηγεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού φαινόταν ότι θα έχανε" - αλλά μια άλλη πηγή ισχυρίζεται στην ίδια εφημερίδα ότι της προσφέρθηκε προαγωγή , την οποία απέρριψε.

Η Telegraph αναφέρει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι η προσέγγιση του κ. Χαντ στα θέματα της οικονομίας "ταιριάζει με τις απόψεις του κ. Σούνακ".

Ωστόσο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφές αν η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί όπως έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους Times, ο κ. Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την ανακοίνωση για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο μήνα "ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εξεταστούν οι επιλογές".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018