Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Ο Ρίσι Σούνακ επικρίνεται επειδή δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα

the roots web banners 06

Βρετανία : Ο Ρίσι Σούνακ επικρίνεται επειδή δεν θα παραστεί στη σύνοδο  κορυφής COP27 για το κλίμα
30.10.2022 | 19:18

Βρετανία : Ο Ρίσι Σούνακ επικρίνεται επειδή δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επικρίνεται για "αποτυχία ηγεσίας" επειδή δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα τον επόμενο μήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η απόφαση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη της την κλιματική κρίση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα επειδή έχει "άλλες πιεστικές εσωτερικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου".

Η προκάτοχος του κ. Σούνακ, Λιζ Τρας, επρόκειτο να συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Κόφι δήλωσε στο BBC ότι σχεδίαζε να παραστεί μαζί με τον απερχόμενο Αλόκ Σάρμα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της περσινής COP στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπερασπιζόμενη την απόφαση του κ. Σούνακ, η κ. Κόφι δήλωσε ότι οι "μεγάλες πολιτικές στιγμές" τείνουν να συμβαίνουν στη διάσκεψη κάθε πέντε χρόνια - όπως η περσινή σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη - και ότι η φετινή διάσκεψη θα αφορά περισσότερο την εφαρμογή των αποφάσεων.

Επέμεινε ότι "η προστασία του πλανήτη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση".

"Παραμένουμε προσηλωμένοι στο μηδενικό ισοζύγιο και στο να ηγηθούμε της διεθνούς και εγχώριας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Ηνωμένο Βασίλειο προπορεύεται μπροστά από πολλές άλλες χώρες όσον αφορά τις μηδέν εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου", πρόσθεσε.

Η COP27 θα διεξαχθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου - και θα ολοκληρωθεί την επομένη της παρουσίασης των φορολογικών σχεδίων και των δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

 

Οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μέτρα για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε την περσινή σύνοδο κορυφής, COP26, στη Γλασκώβη, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρεις κύριους τομείς - τη μείωση των εκπομπών, την παροχή βοήθειας στις χώρες για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση τεχνικής υποστήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για τις δραστηριότητες αυτές.

Τα σχόλια των εφημερίδων

Ο υπεύθυνος της κυβέρνησης Τρας για το κλίμα, Άλοκ Σάρμα, επικρίνει στην εφημερίδα The Sunday Times την απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να μην συμμετάσχει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27. Ο κ. Σάρμα- ο οποίος απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου - δηλώνει στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να υπονομεύσει τη θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιου ηγέτη σε οικολογικά ζητήματα, αν επιμείνει στην απόφασή του.

Ο Observer σημειώνει ότι στην Ντάουνινγκ Στριτ επικρατεί "ανησυχία" για το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ταξιδέψει στη διάσκεψη για το κλίμα στην Αίγυπτο, η οποία αρχίζει την επόμενη Κυριακή. Ο Observer θεωρεί ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού θα ήταν "δυνητικά εκρηκτική", αφού ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει λόγω "πιεστικών εσωτερικών προκλήσεων".

Η Sunday Mirror γράφει ότι οι υποστηρικτές του κ. Σούνακ, με συμφέροντα στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των αερομεταφορών, βοήθησαν στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος για την κατάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των 530.000 λιρών που δόθηκαν στον νέο πρωθυπουργό φέτος ήταν από δωρητές με δεσμούς στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο κ. Σούνακ έκανε κάτι παράνομο δεχόμενος τις δωρεές - αλλά εκτιμά ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel