Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΟΗΕ: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη – Υπερδιπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας

banner roots

ΟΗΕ: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη – Υπερδιπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας
02.11.2022 | 18:55

ΟΗΕ: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη – Υπερδιπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη καταγράφουν αύξηση υπερδιπλάσια του παγκοσμίου μέσου όρου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας σε σχέση με τις άλλες ηπείρους.

Στην Ευρώπη σημειώνεται κατά μέσο όρο αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1991, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ε.Ε.

Από το 1997 έως το 2021, οι αλπικοί παγετώνες έχασαν περίπου 30 μέτρα πάγου σε πάχος, ενώ το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει με ταχείς ρυθμούς, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Μάλιστα, πέρυσι, στο υψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας καταγράφηκε η πρώτη βροχόπτωση. Το ακραίο για τα δεδομένα της περιοχής φαινόμενο συνέβη σε μια περιοχή με υψόμετρο 3.216 μέτρων, όπου η θερμοκρασία σπανίως ξεπερνά το μηδέν.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από τις μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ο λόγος για τον οποίο η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι σε άλλες ηπείρους είναι το ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στην Αρκτική και την υπό-Αρκτική, περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη.

«Η Ευρώπη παρουσιάζει τη “ζωντανή” εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μάς υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του WMO, Πέτρι Ταάλας.

Πέρυσι, ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως πλημμύρες και καταιγίδες, οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, επηρέασαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και προκάλεσαν ζημιές άνω των 50 δισ. δολαρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν πληγεί από καύσωνες και ξηρασία, που τροφοδοτούν πυρκαγιές», σημείωσε ο Ταάλας και πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται «η συχνότητα και η ένταση των ακραίων φαινομένων».

Το μεταβαλλόμενο κλίμα προκαλεί επίσης άλλες ανησυχίες για την υγεία, καθώς στην έκθεση υπογραμμίζεται πως: «η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την αστικοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού στην περιοχή θα επιδεινώσει περαιτέρω, την ευπάθεια στη ζέστη».

Σημειώνεται επίσης πως έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει η παραγωγή και η διανομή γύρης και σπόρων, που φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των αλλεργιών. Πάνω από το 24% των ενηλίκων που ζουν στην περιοχή της Ευρώπης υποφέρουν από τέτοιες αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού άσθματος, ενώ το ποσοστό μεταξύ των παιδιών κυμαίνεται μεταξύ 30-40% και παρουσιάζει αυξητική τάση.

Αν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 31% την περίοδο 1990 – 2020, ενώ στοχεύει σε μείωση 55% έως το 2030.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel