Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μεταναστευτική κρίση : H Αλβανία κατηγορεί την Βρετανία για ξενοφοβία

banner roots

Μεταναστευτική κρίση : H Αλβανία κατηγορεί την Βρετανία για ξενοφοβία
03.11.2022 | 14:33

Μεταναστευτική κρίση : H Αλβανία κατηγορεί την Βρετανία για ξενοφοβία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι χρησιμοποιεί τους Αλβανούς πολίτες ως αποδιοπομπαίους τράγους για να δικαιολογήσει τις "αποτυχημένες πολιτικές" της κυβέρνησης για τα σύνορα και τη μετανάστευση.

Ο κ. Ράμα δήλωσε στο BBC ότι τα σχόλια της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν για εισβολή μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τροφοδοτήσουν την ξενοφοβία.

Ο κ. Ράμα είπε ότι η Βρετανία αποτελούσε πρότυπο για την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, αλλά τώρα μετατρέπεται "σε τρελοκομείο".

Το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμισε ότι συνεργάζεται στενά με την Αλβανία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η κ. Μπρέιβερμαν πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα το Ντόβερ, αφού δήλωσε ότι θα επισκεφθεί "σύντομα" ένα υπέρπληρες κέντρο ελέγχου μεταναστών στο Μάνστον του Κεντ.

Η υπουργός Εσωτερικών δεν αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης στο Ντόβερ, όπου μια μεταναστευτική δομή έγινε στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ την περασμένη εβδομάδα.

Η κ. Μπρέιβερμαν - η οποία τη Δευτέρα δήλωσε ότι η νότια Αγγλία αντιμετωπίζει "εισβολή" μεταναστών - κατηγόρησε επίσης "πολλούς" Αλβανούς ότι "κάνουν κατάχρηση των νόμων μας για τη σύγχρονη δουλεία".

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές πληροφορήθηκαν ότι 12.000 Αλβανοί έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέσχισαν τη Μάγχη μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 50 το 2020.

Από αυτούς, οι 10.000 ήταν άνδρες - που αντιπροσωπεύουν το 1% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού της Αλβανίας.

Οι Αλβανοί στην Βρετανία αντιπροσωπεύουν πλέον τη μεγαλύτερη ομάδα όσων διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

 

 

Τι διαβάζουμε στις εφημερίδες

Ο Guardian καταγγέλλει το υπουργείο Εσωτερικών ότι εγκατέλειψε μια ομάδα μεταναστών σε έναν δρόμο στο κεντρικό Λονδίνο.

Γράφει ότι 11 άνδρες - οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο μετανάστευσης στο Μάνστον στο Κεντ - βρέθηκαν "αποπροσανατολισμένοι" και "πολύ πεινασμένοι" στον σιδηροδρομικό σταθμό Βικτώρια το βράδυ της Τρίτης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενημερώθηκε επίσης για μια ομάδα περίπου 50 αιτούντων άσυλο που αποβιβάστηκαν από λεωφορείο κοντά στο σταθμό λεωφορείων Βικτώρια αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου χωρίς να γνωρίζουν πού ήταν.

Η i χαρακτηρίζει αυτό που συνέβη "μεγάλο λάθος" και λέει ότι οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ . Χθες, ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε δημοσίως τον χειρισμό της κατάστασης από τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, λέγοντας ότι έχει λάβει "σημαντικά μέτρα" για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερβολικού συνωστισμού στο κέντρο του Μάνστον.

Η Metro δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός άνδρα που σταμάτησε ένα λεωφορείο καθώς αυτό έφευγε χθες από το Μάνστον. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αρμπέν. Χαλίλι, ο οποίος κατάγεται από την Αλβανία, είχε εντοπίσει τον οκτάχρονο ανιψιό του σε μια φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της εφημερίδας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Χαλίλι   παρακάλεσε επανειλημμένα τον οδηγό να τον βοηθήσει: "Έχασα τον αδελφό μου! Έχω οικογένεια!", φώναζε ο Χαλίλι.

Η Daily Express μας ενημερώνει ότι πληροφορήθηκε ότι η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν έχει υπόψη της τρεις ακόμη χώρες - την Παραγουάη, το Περού και το Μπελίζ - στις οποίες θα μπορούσαν να σταλούν μετανάστες.

Η εφημερίδα γράφει ότι μια πηγή αποκάλυψε ότι μια άλλη αφρικανική χώρα - πέραν της Ρουάντα - είναι "επίσης στο μενού".

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι υπουργοί "δεσμεύονται να συνεργαστούν με μια σειρά διεθνών εταίρων" για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel