Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με τη “μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών”

banner roots

Το Ηνωμένο Βασίλειο  αντιμέτωπο με τη “μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών”
04.11.2022 | 12:33

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με τη “μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στο 3% διαμορφώνεται, πλέον, το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία, με την Τράπεζα της Αγγλίας να τονίζει ότι η οικονομία βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση και θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται έως και το 2024.

Υπέρ της αύξηση τάχθηκαν επτά μέλη διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας και δύο κατά, μετά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά αρκετών ετών, ενώ πλέον οι αγορές εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία θα φθάσει στο 4,75%.

Η τεράστια αύξηση των επιτοκίων έρχεται καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας παλεύει με τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, με ελάχιστες ενδείξεις ότι οι πιέσεις υποχωρούν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, εφόσον τα επιτόκια διατηρηθούν πέριξ του 3%, η ύφεση θα είναι ηπιότερη (1,7%) και συντομότερη , με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,2% σε βάθος διετίας και στο 0,8% σε βάθος τριετίας.

Οι εφημερίδες

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα αναδεικνύουν τις ζοφερές οικονομικές προειδοποιήσεις που εξέδωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Daily Express κάνει λόγο για "θυελλώδεις καιρούς μπροστά μας", καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ.

"Πόνος και κανένα κέρδος" χαρακτηρίζει η Daily Mirror τις οικονομικές προοπτικές, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζει αυτό που περιγράφει ως "επιδρομή σε επιχειρηματίες, αποταμιευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων" για να βοηθήσει να κλείσει μια τρύπα 50 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον βασικό συντελεστή του φόρου υπεραξίας, καθώς και να αυξήσει τους φόρους στα μερίσματα.

Οι Financial Times γράφουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να μειώσει στο μισό το αφορολόγητο επίδομα για τα μερίσματα.

Ωστόσο, η Daily Mail είναι μία από τις πολλές εφημερίδες που προειδοποιούν τον κ. Χαντ "να μην σφίξει το ζωνάρι του έθνους με υπερβολικό ενθουσιασμό" - με τον συντάκτη της εφημερίδας Alex Brummer να επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευημερία θα ήταν να "συσσωρευτούν οι δυσκολίες".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel