Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Αύξηση κατά 13.3% στις τιμές τροφίμων

banner roots

Βρετανία : Αύξηση κατά 13.3% στις τιμές τροφίμων
05.11.2022 | 21:03

Βρετανία : Αύξηση κατά 13.3% στις τιμές τροφίμων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το κόστος των τροφίμων. Τον Οκτώβριο ήταν κατά 13,3% υψηλότερο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα ρεκόρ που χρονολογείται από το 2005, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η British Retail Consortium. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η BRC, ένας εμπορικός οργανισμός, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των τροφίμων συνολικά αυξήθηκαν κατά 11,6%.

«Ήταν ένας δύσκολος μήνας για τους καταναλωτές που όχι μόνο αντιμετώπισαν αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας τους, αλλά και ένα πιο ακριβό καλάθι αγορών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, Helen Dickinson.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών - συμπεριλαμβανομένων των ραγδαίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας - επέστρεψε σε υψηλό 40 ετών στο 10,1% τον περασμένο μήνα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα κορυφωθεί αυτόν τον μήνα σχεδόν στο 11%. Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων έχουν τύχει ιδιαίτερης προσοχής και ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά της φτώχειας και της παχυσαρκίας ανέφεραν ότι οι αγοραστές στρέφονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η BRC υπογράμμισε ότι οι λιανοπωλητές δέχονταν πιέσεις από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, το κόστος προσωπικού και τις τιμές των εμπορευμάτων, και κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει μια προγραμματισμένη αύξηση 800 εκατομμυρίων λιρών στους φόρους ακινήτων των επιχειρήσεων, την οποία τα καταστήματα θα μετακυλούσαν στους πελάτες.

«Ενώ ορισμένα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας αρχίζουν να μειώνονται, αυτό αντισταθμίζεται περισσότερο από το κόστος της ενέργειας, που σημαίνει μια δύσκολη στιγμή για τους λιανοπωλητές και τα νοικοκυριά», σημείωσε η Helen Dickinson.

Εν τω μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι νεότερες προβλέψεις της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του έγκριτου οργανισμού κοινωνικών και οικονομικών μελετών, η κυβέρνηση καλείται να καλύψει μία δημοσιονομική μαύρη τρύπα της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων λιρών. Παράλληλα, σε έκθεση με τίτλο «Έθνος Στασιμοπληθωρισμού» το Resolution Foundation επισημαίνει ότι βασική ρίζα των οικονομικών προβλημάτων της χώρας είναι η διαρκώς μειούμενη παραγωγικότητα.

Επισημαίνεται επίσης η σημαντική πτώση των μισθών σε πραγματικούς όρους από το 2010 και μετά, το γεγονός ότι η κοινωνική ανισότητα με βάση τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα (με στοιχεία του 2018), πως τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα είναι κατά 22% πιο φτωχά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στη Γαλλία και πως το μέσο εισόδημα στους πιο πλούσιους δήμους της χώρας είναι πλέον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στους φτωχότερους δήμους.

Η δεξαμενή σκέψης εκτιμά επίσης πως οι προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) που θα παρουσιαστούν στα μέσα του μήνα θα μειώνουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 4% έως το τέλος του 2024. Επίσης, εκτιμάται πως η πρόβλεψη του OBR για την ανεργία θα κάνει λόγο για ακόμα μισό εκατομμύριο πολίτες εκτός αγοράς εργασίας, αυξάνοντας το ποσοστό σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι γράφουν οι εφημερίδες

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δηλώνει στους Times ότι η εμπιστοσύνη στο Συντηρητικό Κόμμα έχει πληγεί από τον "ζαχαρένιο" μίνι προϋπολογισμό της προκατόχου του Λιζ Τρας.

Αρνείται να συζητήσει τις λεπτομέρειες των δικών του οικονομικών σχεδίων, αλλά υπόσχεται μια "συμπονετική προσέγγιση" - κάτι που η εφημερίδα εκλαμβάνει ως ένδειξη ότι είναι απίθανο να μειώσει τα επιδόματα σε πραγματικούς όρους ή να εγκαταλείψει το "τριπλό λουκέτο" στις συντάξεις.

Το μανιφέστο των Τόρις του 2019 υποσχόταν να αυξήσει τις συντάξεις με το «τριπλό λουκέτο»: οι συντάξεις κάθε χρόνο τον Απρίλιο θα αυξάνονταν με όποιο ποσοστό ήταν το υψηλότερο μεταξύ της μέσης αύξησης των μισθών, του πληθωρισμού ή ενός 2,5%. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε το τριπλό λουκέτο, ενώ στη συνέχεια το επανάφερε, σημειώνοντας ότι θα ισχύει από τον Απρίλιο του 2023.

Οι εικασίες συνεχίζονται αλλού σχετικά με το πώς ο κ. Σούνακ και ο υπουργός των Οικονομικών του, Τζέρεμι Χαντ, σκοπεύουν να εξοικονομήσουν περίπου 50 δισ. λίρες με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η Daily Telegraph γράφει ότι σχεδιάζουν μια "κρυφή φορολογική επιδρομή", η οποία θα περιλαμβάνει το πάγωμα του εφάπαξ συνταξιοδοτικού επιδόματος μέχρι το 2027. Επί του παρόντος, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντλήσουν σχεδόν 1,1 εκατ. λίρες από τις συντάξεις προτού πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel