Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Πανεθνική απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στο NHS για αύξηση μισθών

banner roots

Βρετανία : Πανεθνική απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στο NHS για αύξηση μισθών
06.11.2022 | 21:48

Βρετανία : Πανεθνική απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στο NHS για αύξηση μισθών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η μεγάλη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RNC) πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες.

Τα τελικά αποτελέσματα είναι υπό καταμέτρηση, αλλά πηγές του RCN λένε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού ψήφισε υπέρ της ανάληψης απεργιακής δράσης σε μια διαμάχη για τους μισθούς.

Η RCN είχε ζητήσει αύξηση 5% πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού του δείκτη τιμών του καταναλωτή (RPI) , το οποίο σήμερα είναι πάνω από 12%.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, το προσωπικό του NHS, συμπεριλαμβανομένου του νοσηλευτικού προσωπικού , έχει λάβει κατά μέσο όρο 4,75% αύξηση, με μια επιπλέον αύξηση για τους χαμηλότερα αμειβόμενους.

Στη Σκωτία, αρχικά προσφέρθηκε 5% στο προσωπικό του NHS, αλλά αυτή η προσφορά άλλαξε σε ένα κατ' αποκοπή ποσοστό λίγο πάνω από 2.200 λίρες τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από 8% για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο των νοσηλευτών. Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές δεν έχουν λάβει ακόμη μισθολογικό επίδομα.

Το RCN είχε συστήσει στα 300.000 μέλη του να αποχωρήσουν. Εάν πραγματοποιηθούν απεργίες, θα επηρεάσουν τα μη επείγοντα περιστατικά αλλά όχι την επείγουσα περίθαλψη.

Η ψηφοφορία περιελάμβανε μια σειρά από μεμονωμένες ψηφοφορίες σε χώρους εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και αν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές δεν υποστηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο, είναι πιθανό ορισμένα νοσοκομεία και υπηρεσίες να μην συμμετάσχουν.

Η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο νοσηλευτικό προσωπικό να "εξετάσει προσεκτικά" τον αντίκτυπο που θα έχει η απεργία στους ασθενείς.

 

 

Τι γράφουν οι εφημερίδες

Το ενδεχόμενο απεργίας των εργαζομένων στον νοσηλευτικό τομέα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το κύριο θέμα στον Observer.

Στελέχη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής δήλωσαν στην εφημερίδα ότι "μεγάλες περιοχές της χώρας" ψήφισαν υπέρ της απεργίας - πυροδοτώντας αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του NHS.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρώτη αποχή από την εργασία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Sunday Mirror γράφει ότι η "έξοδος" από το NHS ωθεί τις υπηρεσίες υγείας σε οριακό σημείο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι 40.000 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και μαίες - και 20.000 γιατροί - εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Απρίλιο του έως τον Απρίλιο του 2022.

Οι αυξανόμενοι χρόνοι αναμονής για ασθενοφόρα στην Αγγλία έγιναν πρωτοσέλιδο στην Sunday Telegraph. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έρευνα αποκάλυψε ότι ορισμένοι ασθενείς περίμεναν δυόμισι ημέρες για να φτάσουν οι τραυματιοφορείς - με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση των 59 ωρών να καταγράφεται στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν αναμονές άνω των 24 ωρών για ορισμένες πιθανές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Μια παρόμοια έρευνα πριν από πέντε χρόνια διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες αναμονές ήταν διάρκειας πέντε ωρών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το