Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σύνοδος για το κλίμα COP27 : "Το κλίμα και η ενεργειακή ασφάλεια πάνε χέρι-χέρι", τονίζει ο Ρίσι Σούνακ

banner roots

Σύνοδος για το κλίμα COP27 :  "Το κλίμα και η ενεργειακή ασφάλεια πάνε χέρι-χέρι", τονίζει ο Ρίσι Σούνακ
08.11.2022 | 13:07

Σύνοδος για το κλίμα COP27 : "Το κλίμα και η ενεργειακή ασφάλεια πάνε χέρι-χέρι", τονίζει ο Ρίσι Σούνακ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας λόγος για να δράσουμε ταχύτερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27.

"Το κλίμα και η ενεργειακή ασφάλεια πάνε χέρι-χέρι", είπε στην πρώτη του διεθνή εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ηγέτες από 120 χώρες συναντώνται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Βασικά θέματα είναι οι αποζημιώσεις και η στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

"Ο αποτρόπαιος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε όλο τον κόσμο δεν αποτελούν λόγο για να προχωρήσουμε αργά στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένας λόγος για να δράσουμε ταχύτερα", υπογράμμισε ο κ. Σούνακ.

"Μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν πιο πράσινο πλανήτη και ένα πιο ακμάζον μέλλον [...] Υπάρχει πραγματικά χώρος για ελπίδα", πρόσθεσε.

Σε μια σειρά ομιλιών, οι ηγέτες προέτρεψαν τις πλούσιες χώρες να συνεχίσουν την πορεία για να ανακόψουν την περαιτέρω κλιματική αλλαγή, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

Τα έθνη που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής εξέθεσαν τις δυσμενείς επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των πλημμυρών στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Τα πρωτοσέλιδα

Ορισμένες εφημερίδες της Τρίτης ξεκινούν με τις ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο. Η i παραθέτει τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: "Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση, με το πόδι μας ακόμα στο γκάζι". Αναφέρει επίσης η εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ "προσπάθησε να προσφέρει ελπίδα στην πρώτη του μεγάλη παγκόσμια εμφάνιση", λέγοντας στη διάσκεψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία για καθαρή ανάπτυξη.

Η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ προειδοποίησε ότι η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δισεκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι το 2050 και κατηγόρησε τα πλούσια έθνη ότι έχουν απογοητεύσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η κ. Μότλεϊ επισήμανε σε ομιλία της ότι η βιομηχανική επανάσταση επιτεύχθηκε εις βάρος των φτωχότερων εθνών, αλλά ότι αυτά θα δουν τελικά τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. "Αυτό είναι θεμελιωδώς άδικο", είπε η κ.Μότλεϊ.

Η Mail αναδεικνύει την έκκληση της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης War on Want να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο αποζημίωση ύψους 1 δισ. λιρών στις φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο τίτλος της εφημερίδας: "Σε ποιον πλανήτη ζουν!"

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel