Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΗΠΑ-ενδιάμεσες εκλογές: Στην κόψη του ξυραφιού η μάχη για τη Γερουσία | Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή

banner roots

ΗΠΑ-ενδιάμεσες εκλογές: Στην κόψη του ξυραφιού η μάχη για τη Γερουσία | Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή
09.11.2022 | 09:14

ΗΠΑ-ενδιάμεσες εκλογές: Στην κόψη του ξυραφιού η μάχη για τη Γερουσία | Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Οι Δημοκρατικοί δίνουν μια απρόσμενα σκληρή μάχη καθώς φθάνουν τα αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές, που θα κρίνουν ποιος θα έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου, αν και οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν αρκετές σημαντικές νίκες.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών οι μάχες είναι αμφίρροπες σε πολλές πολιτείες – κλειδιά, ενώ στην κόψη του ξυραφιού είναι και η μάχη για τη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς να προηγούνται με μόλις μία έδρα διαφορά -47 έναντι 46 των Ρεπουμπλικανών -επί συνόλου 100.
 
Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων των 435 εδρών οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 190 έδρες και βρίσκονται πιο κοντά στην πλειοψηφία των 218 εδρών, ενώ ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 167.
 
«Σίγουρα δεν είναι κύμα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, αναφερόμενος στο «κόκκινο κύμα» [από το χρώμα των Ρεπουμπλικανών] που θα σάρωνε όπως προέβλεπαν πολλές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι το κόμμα του οδεύει προς μια «πολύ καλή βραδιά» και προέβλεψε νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους το πέτυχαν ο επανεκλεγείς κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις, που πολλοί θεωρούν ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές του 2024 και ο επίσης επανεκλεγείς γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. «Πετύχαμε περισσότερα απ’ όσα θα θεωρούσε κανείς εφικτά προ τετραετίας, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και μόλις αρχίσαμε τον αγώνα», δήλωσε ο Ντε Σάντις.
 
Οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι αποφεύγουν τη βαριά ήττα στη Βουλή
Όμως παρά τις επιτυχίες των Ρεπουμπλικάνων στην «ηλιόλουστη πολιτεία», οι μάχες για τη Γερουσία παραμένουν αμφίρροπες σε άλλες πολιτείες, όπως η Τζόρτζια και η Νεβάδα, ενώ οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν τις έδρες τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αρκετές κρίσιμες πολιτείες στην ανατολική ακτή, όπως στη Βιρτζίνια και το Ρόουντ Άιλαντ, ενώ στη Νέα Υόρκη η κυβερνήτης Kathy Hochul δήλωσε ότι νίκησε στη μάχη μετον Ρεπουμπλικανό Λι Ζέλντιν – αποτέλεσμα που ανακουφίζει τους Δημοκρατικούς.
 
Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο ένα καθαρό κέρδος πέντε εδρών για να κατακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν το προβάδισμα, αλλά μπορεί οι έδρες που θα αποσπάσουν τελικά να είναι λιγότερες από όσες ήλπιζαν.
 
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος προετοιμαζόταν για βαριές απώλειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε να τηλεφωνεί στους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, για να τους συγχαρεί για τις νίκες τους. Πάντως, αρκεί στους Ρεπουμπλικάνους έστω και μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή για να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας τους καθώς έχουν υπαινιχθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν το «ταβάνι του χρέους» ως μοχλό για να προωθήσουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες, όπως περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες.
 
Έχουν προαναγγείλει επίσης ότι θα σταματήσουν τις έρευνες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, περιλαμβανομένης και της ειδικής επιτροπής που ερευνά τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην έφοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 και θα ξεκινήσουν δικές τους έρευνες για τα πάντα, από την προέλευση της πανδημίας Covid-19 μέχρι τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν πολλές σημαντικές νίκες πέραν της Φλόριντα, με τον Γκρεγκ Άμποτ, τον κυβερνήτη του Τέξας, να επανεκλέγεται και τον Τζ. ΝΤ. Βανς, που υποστηρίζει ο Τραμπ, να κερδίζει τη μάχη για την εκπροσώπηση του Οχάιο στη Γερουσία.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το