Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Ιστορική απεργία στο NHS

the roots web banners 06

Βρετανία : Ιστορική απεργία στο NHS
10.11.2022 | 13:00

Βρετανία : Ιστορική απεργία στο NHS

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Δεκάδες χιλιάδες μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία με κύριο αίτημα της αύξηση των μισθών.

Οι περίπου 300.000 νοσοκόμες του Βασιλικού Κολεγίου Νοσοκομειακής Περίθαλψης -Royal College of Nursing (RCN)- όπως είναι η επίσημη ονομασία του Σωματείου τους ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν προς το τέλος του έτους και είναι η πρώτη φορά στα 106 χρόνια ιστορίας του Σωματείου, η πλειονότης των μελών του οποίου απασχολείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση.

Η είδηση ότι το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ψήφισε υπέρ μιας πανεθνικής απεργίας για πρώτη φορά στα χρονικά κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Οι Times γράφουν ότι η απεργία - αποτέλεσμα μιας διαμάχης για τους μισθούς και τα επίπεδα προσωπικού - θα μπορούσε να ξεκινήσει "εντός εβδομάδων" και ότι το NHS αντιμετωπίζει περίοδο διαταραχών "ιστορικής κλίμακας". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η θεραπεία των καρκινοπαθών και η φροντίδα των παιδιών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ότι η απεργιακή δράση ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η απεργία αναμένεται να επηρεάσει περίπου τα μισά νοσοκομεία της χώρας και είναι πιθανό να οδηγήσει στην ακύρωση χιλιάδων χειρουργικών επεμβάσεων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί "παράλογο" το αίτημα για αύξηση μισθών 17,6%, προσθέτοντας ότι οι Εργατικοί έχουν επίσης αρνηθεί να υποστηρίξουν την απεργία των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών.

Η i εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία "πικρής αντιπαράθεσης" με το νοσηλευτικό προσωπικό και δεν αποκλείει η αναταραχή στο NHS να διαρκέσει ακόμη και έξι μήνες. Αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση Σούνακ να ζητήσει από τον στρατό να βοηθήσει στη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια των απεργιών. Προσθέτει ότι αναμένεται κατά την περίοδο της απεργίας οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκη να έχουν το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργούν κανονικά και ότι η φροντίδα για τους καρκινοπαθείς είναι επίσης πιθανό να προστατευθεί.

Η Daily Mirror βλέπει με συμπάθεια τη σχεδιαζόμενη μαζική αποχή. Αναφέρει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό "αναγκάζονται να επιβιώνει με τα αποφάγια των ασθενών" και προβάλλει την ιστορία μιας νοσηλεύτριας που λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει λόγω οικονομικής στενότητας το νοσοκομειακό φαγητό. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απεργούν", προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Star αναφέρεται στο “δημόσιο χειροκρότημα” για το έργο των νοσηλευτριών - νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού πρώτης γραμμής στις αρχές της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι "οι σκληρά δοκιμαζόμενοι ήρωες των νοσοκομείων" αποφάσισαν ότι "ένα χαρούμενο χειροκρότημα δεν θα πληρώσει τους λογαριασμούς τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel