Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Προϋπολογισμός – “Από το κακό στο χειρότερο”

banner roots

Βρετανία: Προϋπολογισμός – “Από το κακό στο χειρότερο”
18.11.2022 | 12:30

Βρετανία: Προϋπολογισμός – “Από το κακό στο χειρότερο”

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο υπουργός των Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αρνείται ότι τα φορολογικά του σχέδια ισοδυναμούν με επιδρομή στους εργαζόμενους.
Ο Χαντ επιμένει ότι πρόκειται για προτάσεις που " θα μας βγάλουν από τα τρικυμισμένα νερά", καθώς οι αναλυτές της κυβέρνησης προβλέπουν τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό εκτιμά ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 7% τους επόμενους 18 μήνες.

Χθες ο Χαντ ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων ύψους 55 δισεκατομμυρίων λιρών και συμπίεση των δημόσιων δαπανών, με τις οποίες, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί ο ραγδαίος πληθωρισμός.

Όμως οι Εργατικοί υποστήριξαν ότι ο υπουργός των Οικονομικών "έβαλε στην τσέπη του έθνους κρυφούς φόρους" και κατηγόρησαν τους Συντηρητικούς ότι υποχρεώνουν τους εργαζόμενους "να πληρώσουν το μάρμαρο για την κατάρρευση της οικονομίας".

Η σκιώδης υπουργός των Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει "επειγόντως" σε εφαρμογή σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν "καλύτερες προοπτικές" για τη χώρα.

Ανάμεσα στις πλέον επιθετικές, αν και εν πολλοίς αναμενόμενες αυξήσεις φόρων ήταν εκείνη στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Από 1ης Ιανουαρίου και για την επόμενη πενταετία ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών του κλάδου φθάνει πλέον στο 35%, από το 25% στο οποίο βρισκόταν έως τώρα. Παράλληλα, ένας προσωρινός φόρος 45% επιβάλλεται στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος όλων αυτών των αυξήσεων είναι να συγκεντρώσουν τα ταμεία του βρετανικού κράτους κεφάλαια ύψους 14 δισ. στερλινών.

Οι αντιδράσεις του Τύπου

Πολλά είναι τα “θλιβερά” πρωτοσέλιδα σήμερα μετά την κατάθεση χθες του προϋπολογισμού του φθινοπώρου από τον υπουργό των Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι Times κάνουν λόγο για "χρόνια φορολογικού πόνου μπροστά μας". Εκτιμούν ότι το 14% των εργαζομένων θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με 6% που ήταν όταν οι Συντηρητικοί ήρθαν στην εξουσία πριν από 12 χρόνια.

Ο ειδικός σε θέματα δημοσκοπήσεων, σερ Τζον Κέρτις, επισημαίνει στην εφημερίδα ότι οι οικονομικές προοπτικές "δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο ζοφερές" για την κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές – περίπου σε δύο χρόνια - οι ψηφοφόροι θα καταλογίσουν ευθύνες στους Συντηρητικούς.

Οι Financial Times έχουν παρεμφερή πηχυαίο τίτλο στην πρώτη σελίδα: "Ο Χαντ ανοίγει τον δρόμο για χρόνια πόνου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κύριος στόχος του υπουργού των Οικονομικών ανακοινώνοντας χθες στη βουλή τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές των δαπανών ήταν να καθησυχάσει τις αγορές μετά από αυτό που οι Financial Times χαρακτηρίζουν ως "το χάος" που ακολούθησε τον μίνι προϋπολογισμό του πρώην υπουργού των Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ τον Σεπτέμβριο.

Ο Independent κάνει λόγο για "μερικά ζοφερά χρόνια μπροστά μας", καθώς θεωρεί ότι τα σχέδια του Τζέρεμι Χαντ θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να βρεθούν σε χειρότερη θέση από ό,τι στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2019.

"Από το κακό στο χειρότερο", είναι η ετυμηγορία του Guardian. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο φθινοπωρινός προϋπολογισμός "αποκάλυψε την οικονομική δυσπραγία της χώρας".

Η Daily Telegraph, εκτιμά ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών είχαν τα χαρακτηριστικά της "ρητορικής της λιτότητας" του πρώην υπουργού των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, αλλά και "των πολιτικών" του πρώην υπουργού των Οικονομικών και πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Η Telegraph υπογραμμίζει ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια κατά σχεδόν 90 δισ. λίρες.

"Οι Συντηρητικοί απομυζούν τους φιλόδοξους και αυτούς που μοχθούν" θεωρεί η Daily Mail, η οποία γράφει ότι πρόκειται για "έναν από τους πιο τιμωρητικούς προϋπολογισμούς στη σύγχρονη ιστορία".

Κατηγορεί επίσης τον Τζέρεμι Χαντ ότι “λεηλατεί” τη μεσαία τάξη για να χρηματοδοτήσει τα επιδόματα και τις συντάξεις και συνοδεύει το σχετικό δημοσίευμα   με μια φωτογραφία του που τον δείχνει να βρέχεται στο πρωινό του τζόκινγκ.

Από όλες τις εφημερίδες, μόνο η Daily Express μπορεί να βρει μια καλή λέξη στον πρωτοσέλιδο τίτλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα , ο προϋπολογισμός της Πέμπτης ήταν μια "νίκη" για την κυβέρνηση. Τονίζει ότι η απόφαση του υπουργού των Οικονομικών να σεβαστεί το "τριπλό λουκέτο" της κρατικής σύνταξης θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το