Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχασε τη δικαστική υπόθεση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

the roots web banners 06

Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχασε τη δικαστική υπόθεση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας
24.11.2022 | 10:57

Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχασε τη δικαστική υπόθεση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ήθελε να διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 19 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Όμως το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν έχει την εξουσία να το πράξει, επειδή το θέμα υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ουεστμίνστερ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να δώσει επίσημη συγκατάθεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Λόρδος Ριντ δήλωσε ότι οι νόμοι που δημιούργησαν το αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το 1999 υπονοούν ότι δεν έχει εξουσία σε τομείς του συντάγματος, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.

Τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητα του βρετανικού κοινοβουλίου, είπε, και ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το σκωτσέζικο κοινοβούλιο δεν είναι επομένως σε θέση να νομοθετήσει για δημοψήφισμα.

Απέρριψε επίσης το επιχείρημα της σκωτσέζικης κυβέρνησης ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα είναι απλώς "συμβουλευτικό" και δεν θα έχει καμία νομική επίπτωση στην ένωση, με τους πολίτες να καλούνται απλώς να εκφράσουν τη γνώμη τους για το αν η Σκωτία θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα ή όχι.

Αντιδρώντας στο δικαστικό αποτέλεσμα, η κ. Στέρτζον δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη αλλά σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε ότι οι δικαστές δεν φτιάχνουν το νόμο και μόνο τον ερμηνεύουν.

Και πρόσθεσε: "Αυτό είναι ένα σκληρό χάπι για κάθε υπέρμαχο της ανεξαρτησίας, και σίγουρα πράγματι δύσκολο για κάθε οπαδό της δημοκρατίας, να το καταπιεί".

Η πρώτη υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το δημοψήφισμα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή της, αλλά ελλείψει συμφωνίας το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα χρησιμοποιήσει τις επόμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ως "de facto δημοψήφισμα" σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία υποστηρίζει την ανεξαρτησία.

Οι "ακριβείς λεπτομέρειες" για το πώς θα δρομολογηθεί αυτή η προσπάθεια θα είναι τώρα θέμα συζήτησης του κόμματος, δήλωσε η ίδια, με ειδικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το νέο έτος.

Τα πρωτοσέλιδα

Πολλές εφημερίδες της Πέμπτης αναφέρονται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξάγει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς τη συγκατάθεση του Ουεστμίνστερ.

Η Herald γράφει ότι η πρώτη υπουργός έχει πλέον μετονομάσει την εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας σε "κίνημα δημοκρατίας της Σκωτίας", ενώ ο Scotsman σημειώνει ότι η απόφασή της να καταστήσει τις επόμενες γενικές εκλογές de facto δημοψήφισμα είναι η "τελευταία ζαριά της πολιτικής της".

Η National μίλησε με μερικούς από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, ένας από τους οποίους λέει: "Ο κόσμος ξέρει τώρα ότι δεν είμαστε σε μια ένωση ίσων".

Οι Times υποστηρίζουν ότι η κ. Στέρτζον θα ποντάρει τώρα την πολιτική της καριέρα στο να κερδίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους στη Σκωτία στις επόμενες εκλογές, ενώ θα κάνει εκστρατεία με μοναδικό θέμα την ανεξαρτησία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα κηρύξει, στην πραγματικότητα, την ανεξαρτησία προσπαθώντας να ξεκινήσει συνομιλίες αποχωρισμού από την ένωση με την Αγγλία εάν πάνω από το 50% των ψηφοφόρων υποστηρίξουν τα εθνικιστικά κόμματα.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο δικηγόρος και σχολιαστής Ντέιβιντ Άλεν Γκριν υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα απογοητεύσει πολιτικά το SNP, διότι θα ενισχύσει τους θιασώτες της ανεξαρτησίας. Εκτιμά ότι θα υποστηρίξουν ότι η Σκωτία είναι εγκλωβισμένη σε μια υποτιθέμενη "εθελοντική" ένωση χωρίς διέξοδο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel