Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Η στήριξη της Ουκρανίας απασχόλησε τη βρετανική Βουλή των Λόρδων

banner roots

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  Η στήριξη της Ουκρανίας απασχόλησε τη βρετανική Βουλή των Λόρδων
28.11.2022 | 13:31

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Η στήριξη της Ουκρανίας απασχόλησε τη βρετανική Βουλή των Λόρδων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Καθώς ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, έφερε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Ζελένσκι τα νέα για πρόσθετη στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια, η συζήτηση στο Λονδίνο στράφηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας .

Ο λόρδος Άχμαντ , υφυπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη διαφάνεια των οργανισμών στους οποίους κατευθύνονται τα κονδύλια.

Ξεκινώντας με μια δήλωση σχετικά με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τις εξελίξεις από τη διάσκεψη για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας στη Γερμανία στις 25 Οκτωβρίου, ο λόρδος Άχμαντ δήλωσε: "Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στη φετινή διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τη διεθνή μας επιρροή και τη δέσμευσή μας για να οδηγηθούμε στην υλοποίηση της ανάκαμψης της Ουκρανίας".

Στην ίδια διάσκεψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε ως δάνειο προς την Ουκρανία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου.

Ενώ επικεντρώθηκε στο θέμα της μακροοικονομικής σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασχολήθηκε με το θέμα των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της εμπόλεμης χώρας.

Ο λόρδος Λάνκαστερ έθεσε ένα σχετικό ερώτημα για το μέγεθος των απαιτούμενων ποσών.

"Τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα διεξήγαγε ταχεία εκτίμηση των ζημιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτηθούν 349 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουμε συγκεντρώσει 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το 5% του απαιτούμενου ποσού", σημείωσε ο λόρδος Λάνκαστερ.

Στην απάντησή του, ο Λόρδος Άχμαντ επεσήμανε τη δυσκολία τόσο της εκτίμησης του κόστους όσο και της ανάληψης της ανοικοδόμησης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μιλώντας για τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικούς πολιτικούς στόχους, όπως σχολεία και νοσοκομεία, μίλησε για τις συνεχείς αναποδιές που δημιουργούνται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τη συνεχιζόμενη βρετανική προσπάθεια στήριξης της ουκρανικής προσπάθειας ανοικοδόμησης.

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στο ζήτημα της λογοδοσίας και της διαφάνειας των κονδυλίων που παρέχονται στην Ουκρανία, προερχόμενα από την τσέπητου φορολογούμενου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόρδος Άχμαντ είπε: "Μία από τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε σε κάθε σύγκρουση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα φτάνουν σε αυτούς που τα χρειάζονται. Πρόκειται για μια συνεχή δέσμευση".

Απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου του λόρδου, ο υπουργός ανέπτυξε ποια είναι τα πρωταρχικά κριτήρια όταν πρόκειται για κεφάλαια και χρηματοδοτικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία, λέγοντας ότι "πρέπει να είναι αποδοτικά, αποτελεσματικά και διαφανή, διασφαλίζοντας τελικά την επίτευξη του πραγματικού σκοπού - την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το