Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρίσι Σούνακ: Η χρυσή εποχή των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας έχει τελειώσει

banner roots

Ρίσι Σούνακ: Η χρυσή εποχή των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας έχει τελειώσει
29.11.2022 | 09:17

Ρίσι Σούνακ: Η χρυσή εποχή των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας έχει τελειώσει

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η λεγόμενη "χρυσή εποχή" των σχέσεων με την Κίνα έχει τελειώσει, καθώς δεσμεύτηκε να "αναθεωρήσει" τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στο Πεκίνο.

Στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι στενότεροι οικονομικοί δεσμοί της προηγούμενης δεκαετίας ήταν "αφελείς".

Υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να αντικαταστήσει τους ευσεβείς πόθους με έναν "στιβαρό πραγματισμό" απέναντι στους ανταγωνιστές.

Αλλά προειδοποίησε κατά της "ρητορικής του Ψυχρού Πολέμου", προσθέτοντας ότι ο παγκόσμιος ρόλος της Κίνας δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ο κ. Σούνακ έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από βουλευτές των Τόρις να σκληρύνει τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κίνας από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και αναδείχθηκε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα.

Η ομιλία του, στο παραδοσιακό επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου στον Βρετανό πρωθυπουργό, έγινε μετά τις διαμαρτυρίες στην Κίνα το Σαββατοκύριακο κατά των αυστηρών νόμων περί εγκλεισμού (lockdown) λόγω Covid στη χώρα.

Η αστυνομία έχει προβεί σε αρκετές συλλήψεις και ένας δημοσιογράφος του BBC συνελήφθη ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Σαγκάη την Κυριακή. Οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και τον κράτησαν για αρκετές ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος.

Ο κ. Σούνακ σημείωσε στο ακροατήριο των επιχειρηματιών και των εμπειρογνωμόνων εξωτερικής πολιτικής ότι η Κίνα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των διαδηλωτών ,"επέλεξε να επιβάλει αυστηρά μέτρα και μεταξύ άλλων η αστυνομία επιτέθηκε και σε δημοσιογράφο του BBC".

"Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα αποτελεί μια συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια πρόκληση που γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Guardian γράφει ότι τα σχόλια του κ. Σούνακ σηματοδοτούν μια "απότομη αλλαγή" από την πιο σκληρή στάση του κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία των Συντηρητικών. Τότε είχε χαρακτηρίσει την Κίνα τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τη Βρετανία. Αυτή η αλλαγή της στάσης έναντι του Πεκίνου επισημαίνεται και στην πρώτη σελίδα των Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη "απειλή".

Ωστόσο, η γραμμή του "στιβαρού πραγματισμού" στην ομιλία του πρωθυπουργού επικρίθηκε από τον πρώην ηγέτη των Τόρις Ιαν Ντάνκαν Σμιθ που είναι ένας από τους βουλευτές που πιέζουν για μια πιο σκληρή προσέγγιση.

Αντιδρώντας μετά από μια προκαταρκτική ανάγνωση της πρωθυπουργικής ομιλίας, ο Ντάνκαν Σμιθ έγραψε στην Daily Express ότι η Κίνα "συνιστά μια σαφή, υπαρκτή απειλή για εμάς και τους συμμάχους μας".

"Αναρωτιέμαι αν ο στιβαρός πραγματισμός ακούγεται τώρα όλο και περισσότερο σαν κατευνασμός", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel