Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Ένας νέος χειμώνας δυσαρέσκειας”

the roots web banners 06

Βρετανία: “Ένας νέος χειμώνας δυσαρέσκειας”
01.12.2022 | 11:34

Βρετανία: “Ένας νέος χειμώνας δυσαρέσκειας”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS) της Βρετανίας ψήφισαν και αυτοί υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, αλλά η κυβέρνηση έκρινε «απρόσιτες» τις διεκδικήσεις τους.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Unison, χιλιάδες διασώστες της υπηρεσίας ασθενοφόρων ψήφισαν υπέρ της απεργίας σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, κυρίως στο Λονδίνο, πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, με αίτημα αυξήσεις μισθών και προσωπικού.

Το NHS προετοιμάζεται για ένα κύμα πρωτοφανών απεργιακών κινητοποιήσεων αυτόν τον χειμώνα, με έως και 100.000 νοσηλευτές να ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά στην 100χρονη ιστορία του συνδικάτου τους.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί φέτος στη Βρετανία, προκαλώντας κρίση κόστους ζωής, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

H συνδικαλιστική ένωση GMB ανακοίνωσε ότι θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει πιθανές ημερομηνίες απεργίας πριν από τα Χριστούγεννα.

Η GMB είναι ένα γενικό συνδικάτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που αριθμεί περισσότερα από 460.000 μέλη. Τα μέλη του εργάζονται σε όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς τομείς, στο λιανικό εμπόριο, την ασφάλεια, τα σχολεία, τη διανομή, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την κοινωνική περίθαλψη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), την υπηρεσία ασθενοφόρων και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το NHS, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από το 1948, αντιμετωπίζει αριθμούς ρεκόρ ασθενών στις λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω της πανδημίας COVID-19 και της κρίσης προσωπικού με αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές.

Τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών βρίσκονται επίσης υπό πίεση, με τα ασθενοφόρα να αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες αναμονές για τη μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομεία.

Το συνδικάτο Unite δήλωσε ότι τα μέλη των υπηρεσιών ασθενοφόρων ψήφισαν επίσης για απεργιακές κινητοποιήσεις, με απεργίες που είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Ψήφισαν 3.000 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιοφορέων και των χειριστών κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Η Daily Telegraph προειδοποιεί για έναν "νέο χειμώνα δυσαρέσκειας", τονίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η εφημερίδα γράφει ότι σιδηροδρομικοί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, φύλακες ασφαλείας, εξεταστές οδήγησης και υπάλληλοι αγροτικών υπηρεσιών σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι προγραμματισμένες απεργίες των πληρωμάτων ασθενοφόρων θα προστεθούν στο κλίμα αναταραχής.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το