Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Απεργούν μέσα στις γιορτές πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα

banner roots

Βρετανία : Απεργούν μέσα στις γιορτές πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα
07.12.2022 | 09:49

Βρετανία : Απεργούν μέσα στις γιορτές πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα της Αγγλίας και Ουαλίας, ζητώντας καλύτερες αποδοχές, αλλά και βελτίωση εργασιακών συνθηκών. Ειδικότερα, το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασθενοφόρων θα απεργήσουν στις 21 και τις 28 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για άλλη μια κινητοποίηση την περίοδο των Χριστουγέννων στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Το συνδικάτο διευκρίνισε ότι στην απεργία θα μετάσχουν τα μέλη του, στα οποία περιλαμβάνονται διασώστες και βοηθοί νοσηλείας για περιπτώσεις που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και χειριστές τηλεφωνικών κλήσεων σε εννέα περιφερειακές υπηρεσίες ασθενοφόρων.

Οι επιπτώσεις της επικείμενης απεργίας του προσωπικού στις υπηρεσίες των ασθενοφόρων κυριαρχούν σε ορισμένες από τις εφημερίδες σήμερα Τετάρτη . Οι ηλικιωμένοι που έχουν την ατυχία να πέσουν στο σπίτι τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ασθενοφόρο όταν οι τραυματιοφορείς απεργήσουν αργότερα αυτό το μήνα, γράφει η Telegraph. Πηγές του NHS έχουν προειδοποιήσει ότι αυτός ο τύπος τραυματισμού – τα κατάγματα - δεν θα περιλαμβάνεται " στην κάλυψη ζωής και σωματικής ακεραιότητας" που τα συνδικάτα έχουν πει ότι θα παρέχεται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε απεργιακής κινητοποίησης, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι Times υποστηρίζουν ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών των ασθενοφόρων θα παρακαλέσουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια εν μέσω φόβων ότι ενδέχεται να πεθάνουν, καθώς οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να απεργήσουν. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα επείγοντα περιστατικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και οι υπουργοί εξετάζουν την περίπτωση αν θα πρέπει να επιστρατευτεί ο στρατός, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που σχεδιάζουν να απεργήσουν αυτόν τον μήνα έχουν προειδοποιηθεί ότι "θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές", υπογραμμίζει η Daily Express. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στελέχη της κυβέρνησης έχουν παροτρύνει τα συνδικάτα να "το ξανασκεφτούν" και επισημαίνει ότι η διαμάχη θα πλήξει ευάλωτους ασθενείς, όπως τους ηλικιωμένους.

Σε πρωτοσέλιδο θέμα ο Guardian της Δευτέρας (05/12) έχει τίτλο : «Οργή για τους Τόρις που υποστηρίζουν ότι οι απεργίες βοηθούν τον Πούτιν» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ναντχίμ Ζαχάουι κατηγορείται ότι προσβάλει τους εργαζόμενους στο βρετανικό ΕΣΥ λέγοντας ότι είναι η λάθος ώρα για απεργίες με μισθολογικά αιτήματα καθώς αυτές θα βοηθήσουν τη Δύση να διχαστεί.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές των Τόρις να επιταχύνει τη νομοθεσία κατά των απεργιών, καθώς "οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυξάνονται κατακόρυφα", εκτιμούν οι Financial Times (07/12). Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα εργατικών κινητοποιήσεων από το τέλος της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ και τα συνδικάτα κατηγορούν τους υπουργούς ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το