Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρωσία: Επίκειται δημοψήφισμα για μετονομασία του Βόλγκογκραντ ξανά σε Στάλινγκραντ
achilladelis
Ρωσία: Επίκειται δημοψήφισμα για μετονομασία του Βόλγκογκραντ ξανά σε Στάλινγκραντ
07.12.2022 | 18:34

Ρωσία: Επίκειται δημοψήφισμα για μετονομασία του Βόλγκογκραντ ξανά σε Στάλινγκραντ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Δημοψήφισμα για τη μετονομασία του Βόλγκογκραντ εκ νέου σε Στάλινγκραντ θα μπορούσε να διεξαχθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, καθώς η ρωσική ηγεσία επιχειρεί την ανασύσταση του σοβιετικού παρελθόντος.

Οι σχετικοί όροι της διαδικασίας που απαιτείται καθορίστηκαν από μέλη επιτροπής για μια προκαταρκτική μελέτη της γνώμης του πληθυσμού της περιοχής σχετικά με την επιστροφή του ιστορικού ονόματος Στάλινγκραντ στην πόλη, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS την Τρίτη ο Αλεξάντερ Στρούκοφ, συμπρόεδρος της επιτροπής, και επικεφαλής του συμβουλίου βετεράνων του Βόλγκογκραντ.

Δύο μήνες πριν την επέτειο από την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων στη Μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία θα εορταστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2023, οι βετεράνοι του Βόλγκογκραντ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επιστρέψουν το ιστορικό όνομα στην πόλη στον ποταμό Βόλγα που έμεινε ιστορική για την αντίστασή της στους Γερμανούς.

Σε απάντηση στο αίτημά τους, ο κυβερνήτης της περιοχής του Βόλγκογκραντ, Αντρέι Μποχάροφ, ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής για μια προκαταρκτική μελέτη της γνώμης του πληθυσμού σχετικά με την επιστροφή του ονόματος «Στάλινγκραντ» στην πόλη του Βόλγκογκραντ. Ανακοινώθηκε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος θα εγκριθεί μόνο μετά τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, αλλά δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

«Οι προθεσμίες ορίστηκαν. Το πολύ έξι μήνες, τέσσερις έως έξι μήνες για να μελετηθούν ενδελεχώς τα πάντα – η γνώμη όλων των ομάδων, όλων των στρωμάτων της κοινωνίας μας, των κατοίκων του Βόλγκογκραντ και της περιοχής», είπε ο κ. Στρούκοφ.

Όπως σημείωσε, τώρα δεν γίνεται λόγος για μετονομασία του Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, στην 70ή επέτειο, το Βόλγκογκραντ είχε μετονομαστεί σε Στάλινγκραντ μόνο για μία ημέρα.

Η Μόσχα ευνοεί γενικώς την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η μετονομασία του Βόλγκογκραντ σε «Πόλη του Στάλιν», που είναι η ερμηνεία της λέξης Στάλινγκραντ, αποτελεί πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

H 1 εκατομμυρίου κατοίκων πόλη στις όχθες του Βόλγα ονομαζόταν Τσαρίτσιν έως το 1925, όταν και ο Στάλιν τη μετονόμασε σε Στάλινγκραντ ώστε να θυμίζει τον ίδιον και όχι τους τσάρους. Το 1961 η ηγεσία του Νικίτα Χρουστσόφ, στο πλαίσιο της «αποσταλινοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης, άλλαξε το όνομα της πόλης σε «Πόλη του Βόλγα» (Βόλγκογκραντ), ενώ μοναρχικοί και φανατικοί ορθόδοξοι δεν έχουν πάψει να ζητούν την επιστροφή του ονόματος Τσαρίτσιν.

Το 2014 εστάλη επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με 50.000 υπογραφές και το αίτημα της επιστροφής του ονόματος του Στάλινγκραντ για ιστορικούς καθαρά λόγους, αφού εκεί κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η προς Ανατολάς εκστρατεία του Χίτλερ το 1941-43. Η επέτειος της «Μάχης του Στάλινγκραντ» εορτάζεται κάθε χρόνο.

Ο κ. Πούτιν απάντησε τότε ότι θα υπάρξει μετονομασία μόνο κατόπιν τοπικού δημοψηφίσματος, αλλά πρόσφερε τις υπηρεσίες των ομοσπονδιακών αρχών για τη διερεύνηση τέτοιας πιθανότητας.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018