Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Χριστούγεννα απεργιών και εργατικών διεκδικήσεων

the roots web banners 06

Βρετανία : Χριστούγεννα απεργιών και εργατικών διεκδικήσεων
08.12.2022 | 09:58

Βρετανία : Χριστούγεννα απεργιών και εργατικών διεκδικήσεων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Ένωση Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS) ανακοίνωσε ότι το προσωπικό των Συνοριακών Δυνάμεων στα μεγάλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα απέχει από την εργασία από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου και τις 28 Δεκεμβρίου, για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Οι αεροπορικοί κόμβοι που επηρεάζονται περιλαμβάνουν το Χίθροου, το Γκάτγουικ, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ και τη Γλασκώβη, που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά, όπως αναφέρει η Daily Mail.

"Αρχίζει να μοιάζει πολύ με... χριστουγεννιάτικη γενική απεργία" γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Mail, αφού το προσωπικό των Συνοριακών Δυνάμεων σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια είναι η τελευταία ομάδα εργαζομένων που ανακοίνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων σε βρετανικά αεροδρόμια και λιμάνια, εμπλέκονται σε μια διαμάχη για τους μισθούς, τις συνθήκες και τις θέσεις εργασίας.

Οι Times γράφουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες ενημερώνονται από το προσωπικό που πρόκειται να απεργήσει να ακυρώνουν έως και το 30% των πτήσεων τις ημέρες της απεργίας για να αποφευχθεί αυτό που η εφημερίδα αποκαλεί "χάος στις αίθουσες αφίξεων των αεροδρομίων".

Την ίδια στιγμή το σιδηροδρομικό σωματείο RMT έχει ήδη δηλώσει ότι θα προκαλέσει το κυκλοφοριακό χάος στα τρένα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τεράστιο κομμάτι των δημόσιων συγκοινωνιών θα σταματήσει σε μια εποχή που χιλιάδες κόσμος κάνει μεγάλα ταξίδια.

Το προσωπικό επίσης σε νοσοκομεία, σχολεία και ταχυδρομεία σχεδιάζει επίσης να απεργήσει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Συνολικά, περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι λέγεται ότι θα απεργήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Ρίσι Σουνάκ έχει υποσχεθεί να φέρει "νέους σκληρούς νόμους" για να περιορίσει τις επιπτώσεις των απεργιών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επεξεργάζεται "νέους σκληρούς νόμους" για την προστασία των πολιτών από τις απεργιακές διαταραχές.

 

Πηγές προσκείμενες στη Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έίπε στους βουλευτές ότι αν "οι συνδικαλιστικοί ηγέτες συνεχίσουν να είναι παράλογοι, τότε είναι καθήκον μου να αναλάβω δράση για να προστατεύσω τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης του βρετανικού κοινού".

Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer επισήμανε τα σχόλια του υπουργού Μεταφορών που υποδηλώνουν ότι οι νέοι νόμοι δεν θα βοηθούσαν στις τρέχουσες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η σθεναρή στάση του Σούνακ για την αντιμετώπιση των απεργιακών κινητοποιήσεων χαιρετίζεται από την Daily Express, η οποία δηλώνει ότι είναι καλό να βλέπει τον πρωθυπουργό να "μιλάει σκληρά" - αλλά η εφημερίδα τονίζει ότι θέλει να δει τα "λόγια του να μεταφράζονται σε πράξεις".

Ο Guardian αναφέρει ότι τα συνδικάτα παροτρύνουν τους υπουργούς να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις - λέγοντας ότι αν θέλουν να επιλύσουν τις διαφορές με τους εργαζόμενους , τότε πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που τις προκαλει.

Η Daily Telegraph σημειώνει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τον στρατό για να καλύψει τους απεργούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα έχουν προκαλέσει "οργή".

Η εφημερίδα γράφει ότι ανώτερα στρατιωτικά στελέχη πιστεύουν ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει -όπως λέει- "να διατάσσονται να απαρνηθούν τα Χριστούγεννα".

Μια πηγή του υπουργείου Άμυνας λέει στην Telegraph ότι ο "πρώτος μοχλός" στον οποίο η κυβέρνηση καταφεύγει "κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε δυσκολία", όπως πλημμύρες ή απεργίες, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις - σε αντίθεση με το γεγονός ότι η προσφυγή αυτή πρέπει να θεωρείται η "έσχατη λύση".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το