Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Συνέρχεται η επιτροπή έκτακτης ανάγκης εν μέσω σαρωτικών απεργιών

the roots web banners 06

Βρετανία: Συνέρχεται η επιτροπή έκτακτης ανάγκης εν μέσω σαρωτικών απεργιών
12.12.2022 | 11:19

Βρετανία: Συνέρχεται η επιτροπή έκτακτης ανάγκης εν μέσω σαρωτικών απεργιών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Κρύδης 

Η κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επικείμενων απεργιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του στρατού και των δημοσίων υπαλλήλων για την κάλυψη του προσωπικού της Συνοριακής Δύναμης, σε έκτακτη συνεδρίαση της Cobra αργότερα.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν επίσης σε νοσοκομειακά ιδρύματα πριν από μια απεργία ασθενοφόρων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό ασφαλείας σε πολλά μεγάλα βρετανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του πιο πολυσύχναστου της χώρας, του Χίθροου του Λονδίνου, θα απεργήσουν για αρκετές ημέρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μια διαμάχη για τους μισθούς.

Το συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), μέλη του οποίου είναι οι απεργοί, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν διαμαρτυρία των εργαζομένων στις ανεπαρκείς αυξήσεις μισθών που δίνει η κυβέρνηση, αλλά και αντίδραση στις προθέσεις για περικοπές θέσεων εργασίας και αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης.

Το συνδικάτο ζητεί αύξηση 10% και καλύτερη εργασιακή προστασία. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PCS Μαρκ Σερβότκα, 40.000 μέλη υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε συσσίτια για την επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ 45.000 λαμβάνουν επιδόματα λόγω των ανεπαρκών μισθών. Στις κινητοποιήσεις θα μετέχουν και οι δάσκαλοι οδήγησης, καθώς και στελέχη του δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

Η συνεδρίαση της επιτροπής Cobra

Η Cobra είναι μια επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που αποτελείται από υπουργούς, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους.

Η συνεδρίαση γίνεται εν μέσω ενός κύματος απεργιών για τους μισθούς αυτό το μήνα από νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης.

Ο υπουργός της κυβέρνησης , ο κ. Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος θα προεδρεύσει της σημερινής συνεδρίασης τη Δευτέρα, κάλεσε τα συνδικάτα να ματαιώσουν τις "επιζήμιες" απεργίες.

"Η στάση που τηρούν τα συνδικάτα θα προκαλέσει αναστάτωση σε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε.

"Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τον αντίκτυπο αυτής της δράσης, αλλά ο μόνος τρόπος για να σταματήσει εντελώς η αναστάτωση είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ματαιώσουν αυτές τις επιζήμιες απεργίες.

"Θα προεδρεύσω σε μια σειρά συναντήσεων Cobra τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδιά μας είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά και ότι η αναστάτωση θα περιοριστεί στο ελάχιστο".

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι εφημερίδες The Guardian και The Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει άνδρες των ενόπλων δυνάμεων για να καλύψουν τους απεργούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού των ασθενοφόρων και των υπαλλήλων της Συνοριακής Δύναμης.

Η εφημερίδα The Times γράφει ότι περίπου 750 στρατιωτικοί θα αναλάβουν να οδηγήσουν τα ασθενοφόρα και να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας. Εν τούτοις , υπογραμμίζουν οι Times στελέχη του NHS ανησυχούν ότι θα προκληθεί σοβαρή αναστάτωση και ότι η ζωή των ασθενών θα κινδυνεύσει.  

Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί έχουν αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος της βοήθειας που ζητείται από τον στρατό να παρέχει στις πολιτικές αρχές. Μια πηγή δήλωσε ότι η εν λόγω βοήθεια στο παρελθόν ήταν η έσχατη λύση, αλλά τώρα έχει γίνει "κάτι το σύνηθες".

Στην Daily Telegraph, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ σημειώνει ότι οι επερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στους σιδηροδρόμους θα αναγκάσουν πολλές οικογένειες να πραγματοποιήσουν "εικονικά Χριστούγεννα". Η εφημερίδα γράφει ότι είναι ο πρώτος υπουργός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος των απεργιών θα είναι παρόμοιος με εκείνον των αποκλεισμών του Covid - 19. Ο κ. Χάρπερ κατηγορεί την ηγεσία του σιδηροδρομικού συνδικάτου RMT ότι είναι "ιδεολογικά προσηλωμένη" στην απεργιακή δράση.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το