Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι πέντε δεσμεύσεις του Ρίσι Σούνακ προς τους ψηφοφόρους

the roots web banners 06

Βρετανία: Οι πέντε δεσμεύσεις του Ρίσι Σούνακ προς τους ψηφοφόρους
05.01.2023 | 10:06

Βρετανία: Οι πέντε δεσμεύσεις του Ρίσι Σούνακ προς τους ψηφοφόρους

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό και να περιορίσει τις λίστες αναμονής του NHS, καθώς παρουσίασε ένα νέο όραμα για την πρωθυπουργία του με πέντε υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία για το 2023, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχέθηκε να προσφέρει "ψυχική ηρεμία" στο κοινό, ακόμη και όταν η κυβέρνησή του “παλεύει” για να διασώσει το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) και δέχεται τεράστιες πιέσεις από ένα συνεχιζόμενο κύμα απεργιών.

Ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) βρίσκεται σε οριακό σημείο. Παραδέχθηκε ανοιχτά πως οι κυβερνήσεις των τελευταίων 10 τουλάχιστον ετών δεν έκαναν αρκετά για να το στηρίξουν και να το εκσυγχρονίσουν. Για να υλοποιήσει την δέσμευση του για τη “διάσωση” του δημόσιου συστήματος υγείας υποσχέθηκε να διαθέσει πολύ περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να μειωθεί στο μισό. Ο ίδιος μπορεί να μην έθεσε κάποιον αριθμό ως στόχο αλλά είναι ήδη γνωστό πως προσωπική του δέσμευση είναι ο πληθωρισμός μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 είναι να μην ξεπερνά το 4%.

Ο κ. Σούνακ υποσχέθηκε επίσης πως η ανεργία θα μειωθεί κι άλλο με περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τόνισε πως αυτό θα γίνει άμεσα καθώς η χώρα έχει ανάγκη από καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους.

Μία άλλη μακροοικονομική δέσμευση από την πλευρά Σούνακ έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος και τον τρόπο που αυτό θα μειωθεί. Το βρετανικό δημόσιο χρέος λόγω κυρίως του Brexit, της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα «βιωσιμότητας». Ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται να «ποντάρει» σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη που θα φέρει η αύξηση της κατανάλωσης μέσω της μείωσης του πληθωρισμού.

Τέλος ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χώρας ειδικά στον τομέα της μετανάστευσης. Οι μεταναστευτικές ροές από το κανάλι της Μάγχης έχουν αυξηθεί κατά 45% μέσα σε έναν χρόνο και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έφτασαν παράτυπα στην Βρετανία μόνο το 2022.

Τα πρωτοσέλιδα

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα εξετάζουν την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του πρωθυπουργού. Οι τίτλοι των εφημερίδων Daily Mail και Daily Express εστιάζουν στην έκκλησή του να κριθεί η πρωθυπουργία του από τα αποτελέσματά.

Η Daily Mail επισημαίνει ότι η πρωθυπουργία Σούνακ κρίνεται από την υλοποίηση ενός σχεδίου πέντε σημείων.

Ο Guardian γράφει ότι ο κ. Σούνακ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ θα καθοριστεί από τον χειρισμό των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στήλη Leader των Times χαιρετίζει την ομιλία του Ρίσι Σουνάκ ως "αναζωογονητική" και "ενθαρρυντική". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δεσμεύσεις του είναι "μετρήσιμες" και προσφέρουν μια "δόση ρεαλισμού". Η Sun εκτιμά επίσης ότι το σχέδιό του είναι "αξιέπαινο και ουσιαστικό".

Αλλά το κύριο άρθρο της Daily Mirror περιγράφει την ομιλία ως "κενή" και θεωρεί ότι είχε "βαρετές υποσχέσεις" και "γλυκανάλατες λέξεις".

Η Daily Star είναι επίσης επιφυλακτική, παρομοιάζοντας τους στόχους του με εκείνους του άτυχου βοηθού του Blackadder, του Baldrick, και απηχεί την ατάκα του στον τίτλο της: "Έχω ένα πονηρό σχέδιο".

"Εν πολλοίς χωρίς νόημα" είναι επίσης η ετυμηγορία της Daily Telegraph για τους οικονομικούς στόχους. Το κύριο άρθρο της καταφέρεται εναντίον του κ. Σουνάκ για τη μετριοπάθεια των σχεδίων του -- καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "η Βρετανία χρειάζεται θεραπεία σοκ, όχι ήπιες μεταρρυθμίσεις".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel