Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Με τιμές εν ενεργεία πάπα η κηδεία του Βενέδικτου

banner roots

Με τιμές εν ενεργεία πάπα η κηδεία του Βενέδικτου
05.01.2023 | 12:03

Με τιμές εν ενεργεία πάπα η κηδεία του Βενέδικτου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Με τιμές εν ενεργεία πάπα πραγματοποιείται η κηδεία του επίτιμου πάπα Βενέδικτου του 16ου στο Βατικανό.

Πλήθος κόσμου, κληρικοί και αρχηγοί κρατών, έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου τοποθετήθηκε, εν μέσω χειροκροτημάτων, το φέρετρο του επίτιμου πάπα.

Στην τελετή της κηδείας του επίτιμου πάπα Βενέδικτου συμμετέχουν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στη Ρώμη δέκα επίσκοποι.

Την τελετή παρακολουθούν πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι από 35 χώρες του κόσμου. Παρόντες είναι και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την χώρα μας, η πρέσβειρα στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, ενώ παρόντες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι μεταξύ των άλλων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ. Τη Γαλλία εκπροσωπεί ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, οι σημαίες, σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το