Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Βρετανία αναλαμβάνει τη διοίκηση μεγάλης ναυτικής δύναμης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή

banner roots

Η Βρετανία αναλαμβάνει τη διοίκηση μεγάλης ναυτικής δύναμης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή
22.01.2023 | 11:06

Η Βρετανία αναλαμβάνει τη διοίκηση μεγάλης ναυτικής δύναμης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, καθοδηγώντας πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που περιπολούν στον Ινδικό Ωκεανό και στα ύδατα της Μέσης Ανατολής για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών και των σχετικών παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Αυτή είναι η ενδέκατη φορά που το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό αναλαμβάνει τη διοίκηση της Task Force.

Η Task Force έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών. Από τον Ιούλιο του 2022, και υπό την προηγούμενη διοίκηση της Βασιλικής Ναυτικής Δύναμης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν πραγματοποιηθεί έξι επιτυχείς επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την κατάσχεση πάνω από έντεκα τόνων χασίς, τριών τόνων ηρωίνης, δύο τόνων μεθαμφεταμίνης και τριών τόνων οπίου, αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων λιρών.

Μία από αυτές τις κατασχέσεις, ύψους σχεδόν 15,5 εκατομμυρίων λιρών σε παράνομα ναρκωτικά, πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα HMS Montrose του Βασιλικού Ναυτικού τον Οκτώβριο. Η HMS Montrose έχει έκτοτε αντικατασταθεί στην περιοχή από το αδελφό πλοίο, το HMS Lancaster, το οποίο περιπολεί στα Στενά του Ορμούζ μαζί με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πλοίαρχος Τζιμ Μπράιον του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ανέλαβε την ευθύνη από τη Βασιλική Ναυτική Δύναμη της Σαουδικής Αραβίας στο αρχηγείο της αποστολής στο Μπαχρέιν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ο ίδιος δήλωσε:

"Το να διοικώ την Κοινή Επιχειρησιακή Δύναμη 150 είναι ένα τεράστιο προνόμιο και χαίρομαι που με υποδέχθηκαν τόσο θερμά στο Μπαχρέιν για να συνεργαστώ για άλλη μια φορά με τους εταίρους μας της Κοινής Ναυτικής Δύναμης. Το έργο που επιτελούν αυτά τα 38 έθνη - έτοιμα και πιο ισχυρά από κοινού - είναι μια σαφής απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν τα εξίσου σκεπτόμενα κράτη ενώνονται για το κοινό καλό.

Μέσω της επίμονης στρατιωτικής παρουσίας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, την Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Ομάν, διασφαλίζοντας τη νόμιμη χρήση των παγκόσμιων θαλάσσιων αγαθών και διακόπτοντας την παράνομη δραστηριότητα τρομοκρατικών οργανώσεων και διακινητών ναρκωτικών. Το προσωπικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού , το οποίο υποστηρίζεται από το προσωπικό τόσο του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας όσο και της ιταλικής Marina Militare, θα εργάζεται ακούραστα για να παρακολουθεί την περιοχή".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel