Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ

banner roots

Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ
31.01.2023 | 09:39

Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί και θα έχει χειρότερες επιδόσεις από άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023, αντί να αυξηθεί ελαφρώς όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον "στο σωστό δρόμο".

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε πολλές προβλέψεις πέρυσι.

Αλλά η σκιώδης καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "υστερεί έναντι των ομολόγων μας".

Το ΔΝΤ, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πρόβλεψή του για το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, του αυξανόμενου κόστους των ενυπόθηκων δανείων και των αυξημένων φόρων, καθώς και των συνεχιζόμενων ελλείψεων στον τομέα του εργατικού δυναμικού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι η μόνη χώρα που θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος σε σύγκριση με όλες τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Ακόμα και η Ρωσία που έχει πληγεί από κυρώσεις προβλέπεται τώρα ότι θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθεί το 2024, αναθεωρώντας την πρόβλεψή του σε 0,9% από 0,6%.

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, δήλωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι πάντα σωστές και σημείωσε ότι το Ταμείο "στην πραγματικότητα είναι πιο αισιόδοξο από ό,τι ήταν πριν από λίγους μήνες".

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας που θα γίνουν γνωστές αργότερα αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να είναι πιο θετικές από ό,τι ήταν πριν από δύο ή τρεις μήνες, πρόσθεσε.

Τι γράφουν οι εφημερίδες

Ο Guardian είναι μία από τις εφημερίδες της Τρίτης που προβάλλει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η Βρετανία αναμένεται να είναι η μόνη χώρα της G7 που θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται φέτος, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη μια "απότομη υποβάθμιση της ανάπτυξης" από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6%, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,3%, γράφει η εφημερίδα.

Η έκθεση του ΔΝΤ είναι το κύριο θέμα και για τους Financial Times, στην πρώτη σελίδα των οποίων υπάρχει ένα γράφημα που δείχνει την προβλεπόμενη ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 σε σύγκριση με άλλες χώρες της G7. Το δημοσίευμα αναδεικνύει την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η Βρετανία "είναι η μόνη κορυφαία οικονομία που ενδέχεται να διολισθήσει σε ύφεση φέτος" και ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα "παραπαίουν".

Η Daily Mail προτρέπει στην πρώτη σελίδα της την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους και να "επιδιώξει την ανάπτυξη" με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις οικονομικές προβλέψεις ως "ζοφερές" και υποστηρίζει ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους υπουργούς να μειώσουν τους φόρους.

Αλλά όπως γράφει η Daily Telegraph, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αντιστέκονται στις εκκλήσεις για μείωση των φόρων, με τον Τζέρεμι Χαντ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο πληθωρισμός. "Η οικονομία θα συρρικνωθεί μετά τη φορολογική επιδρομή, λέει το ΔΝΤ" είναι ο τίτλος της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση της ανάπτυξης του ΔΝΤ για το Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλά την αύξηση των φόρων και των επιτοκίων.

Τέλος η Daily Mirror δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του πρώην ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ. "Σας προειδοποίησε για τους Συντηρητικούς πριν από 40 χρόνια - και τώρα σας προειδοποιεί ξανά", επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε μια ομιλία που εκφώνησε λίγες ημέρες πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 1983. Καθώς η ομιλία αυτή συμπληρώνει 40 χρόνια, ο κ. Κίνοκ λέει στην εφημερίδα ότι τα λόγια προειδοποίησης που είπε τότε είναι τώρα "τόσο κοντά στην πραγματικότητα".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel