Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις - Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

banner roots

Βρετανία: Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις - Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί
01.02.2023 | 12:10

Βρετανία: Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις - Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Με απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε ποδαρικό ο Φεβρουάριος στη Βρετανία, αφού και οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν την συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στη χώρα με αφορμή τον νόμο για τον περιορισμό των απεργιών.

Την ίδια ώρα χειρόφρενο τραβήξανε και οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του δημόσιου τομέα, με τα συνδικάτα να διοργανώνουν μία ημέρα συντονισμένης δράσης που αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Οι εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη είναι το κύριο θέμα πολλών εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης της Daily Telegraph, η οποία αναφέρει ότι οι απεργοί εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να "παρακάμψουν τους κανόνες" και να πληρωθούν για “μια ημέρα εργασίας κατά την οποία απέχουν από τα καθήκοντα τους”. Περισσότερα από 100.000 μέλη του Εθνικού Συνδικάτου Εκπαίδευσης αναμενόταν να μη παρουσιαστούν στα σχολεία σε όλη τη χώρα σε μια κινητοποίηση που η εφημερίδα αποκαλεί "την πιο διασπαστική απεργία των εκπαιδευτικών εδώ και μια δεκαετία". Η κύρια εικόνα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας απεικονίζει την υπουργό Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν, η οποία φέρεται να υπενθυμίζει στους διευθυντές σχολείων ότι το προσωπικό που απεργεί δεν πρέπει να πληρωθεί.

Ο Guardian προειδοποιεί για "σημαντική αναστάτωση", καθώς έως και μισό εκατομμύριο αναμένεται να απεργήσουν. “Χιλιάδες σχολεία θα κλείσουν, οι σιδηρόδρομοι θα ακινητοποιηθούν και οι επιχειρήσεις στα σύνορα θα διαταραχθούν”, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι τα συνδικάτα ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων "πηγαίνουν προς τα πίσω".

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαρακτηρίζονται ως "κυνική αποχώρηση" από την Daily Mail, η οποία εστιάζει την προσοχή της στην απεργία των εκπαιδευτικών. “Οι γονείς έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω του ότι οι διευθυντές σχολείων δεν έχουν ενημερωθεί αν το προσωπικό θα προσέλθει στην εργασία του”, αναφέρει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι έως και 20.000 κρατικά σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία θα κλείσουν τις πόρτες τους σε μερικούς ή στο σύνολο των μαθητών, πράγμα που σημαίνει ότι "τουλάχιστον επτά εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν την απώλεια μαθημάτων".

Για την Sun, πρόκειται για το "Lockdown 2023" και η εφημερίδα σημειώνει ότι “εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι”. Σε κύριο άρθρο γνώμης, οι Times υπογραμμίζουν ότι, “μετά την πανδημία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα παιδιά είναι περισσότερη αναστάτωση”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel