Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρίσι Σούνακ : Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια τάξη

banner roots

Ρίσι Σούνακ : Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια τάξη
14.03.2023 | 11:56

Ρίσι Σούνακ : Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια τάξη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Κίνα "αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια τάξη", την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο BBC ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων επειδή "ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής" και "οι απειλές για την ασφάλειά μας έχουν αυξηθεί".

Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5 δισ. στερλίνες τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά η Ντάουνιγκ Στριτ δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση να αυξηθούν οι δαπάνες στο 2,5% του εθνικού ΑΕΠ.

Ο κ. Σούνακ έκανε τις σχετικές δηλώσεις στην Καλιφόρνια, όπου είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες για ένα σύμφωνο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η συμφωνία, γνωστή ως σύμφωνο Aukus, υπογράφηκε το 2021 στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο κ. Σούνακ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για το εν λόγω σύμφωνο ότι η σύμπραξη Aukus θα παραδώσει "ένα από τα πιο προηγμένα" υποβρύχια "που γνώρισε ποτέ ο κόσμος", δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στα βρετανικά ναυπηγεία.

Τα νέα υποβρύχια SSN-Aukus θα χρησιμοποιηθούν επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι σε λειτουργία για το Βασιλικό Ναυτικό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030 σύμφωνα με το σχέδιο.

Τα σκάφη θα αντικαταστήσουν τα επτά υποβρύχια της κλάσης Astute του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου θα κατασκευαστούν κυρίως από την BAE Systems στο Barrow-in-Furness στην Κάμπρια και την Rolls-Royce, ενώ οι ΗΠΑ θα μοιραστούν ευαίσθητη τεχνολογία για το εγχείρημα.

Τα σκάφη της Αυστραλίας θα ναυπηγηθούν στη Νότια Αυστραλία, χρησιμοποιώντας ορισμένα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Βρετανία , και θα τεθούν σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Ο κ. Σούνακ τόνισε: "Η συνεργασία Aukus και τα υποβρύχια που κατασκευάζουμε στα βρετανικά ναυπηγεία αποτελούν απτή απόδειξη της δέσμευσής μας για την παγκόσμια ασφάλεια.

"Αυτή η εταιρική σχέση θεμελιώθηκε στη βάση των κοινών μας αξιών και της αποφασιστικής μας προσήλωσης στη διατήρηση της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό και πέραν αυτού".

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον Κρις Μέισον του BBC, ο κ. Σούνακ σημείωσε: "Η Κίνα είναι μια χώρα με θεμελιωδώς διαφορετικές αξίες από τις δικές μας και αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια τάξη.

"Και γι' αυτό είναι σωστό να είμαστε σε εγρήγορση, να λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευτούμε... να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας".

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την "πρόκληση" που θέτει η Κίνα, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των κινεζικών επενδύσεων σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι ημιαγωγοί.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel