Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Ο υπουργός των Οικονομικών αψηφά την κατήφεια"

banner roots

Βρετανία:  “Ο υπουργός των Οικονομικών αψηφά την κατήφεια"
16.03.2023 | 12:44

Βρετανία: “Ο υπουργός των Οικονομικών αψηφά την κατήφεια"

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι αντιδράσεις για τον πρώτο προϋπολογισμό του Τζέρεμι Χαντ ως υπουργού των Οικονομικών κυριαρχούν στις εφημερίδες της Πέμπτης.

Οι Financial Times γράφουν ότι κατέθεσε έναν "προκλητικά αισιόδοξο προϋπολογισμό" που προσφέρει μια φορολογική ελάφρυνση 9 δισ. λιρών για τις επιχειρήσεις . Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον εαρινό προϋπολογισμό "φορολογικό μποναμά" για τις αποταμιεύσεις που αφορούν τις συντάξεις ορισμένων από τους εργαζόμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός των Οικονομικών επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της "φορολογικής δύναμης πυρός" του στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Η Daily Express περιγράφει τον κ. Χαντ ως "αποφασιστικό" και υποστηρίζει ότι υποσχέθηκε ένα "λαμπρότερο μέλλον για τη Βρετανία", αφού απέφυγε την ύφεση. Η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία του  κ. Χαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε βρεφονηπιακό σταθμό μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει την επέκταση της δωρεάν παιδικής φροντίδας για παιδιά κάτω των τριών ετών, ως μέρος των μέτρων για την ενθάρρυνση των γονέων να επιστρέψουν στην εργασία.

"Ο προϋπολογισμός είναι δώρο για τους πλούσιους", σύμφωνα με την Daily Mirror. Η εφημερίδα αντιπαραβάλλει την κατάργηση της φορολογίας για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των πλουσίων με την έλλειψη ανακοινώσεων για τη βοήθεια των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, όπως αναφέρει, "ζητούν απεγνωσμένα αύξηση των μισθών τους".

Ο Guardian εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός "δίνει ένα τεράστιο συνταξιοδοτικό δώρο στο πλουσιότερο 1%" για να βοηθήσει "να αναχαιτιστεί το κύμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό". Χαρακτηρίζει την απόφαση του κ. Χαντ να καταργήσει το όριο της αφορολόγητης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης ως τη "μόνη μεγάλη έκπληξη" του προϋπολογισμού. Στην ανάλυση της εφημερίδας, ο Λάρι Έλιοτ αναφέρει ότι, παρά την "αισιόδοξη εμφάνιση" του υπουργού Οικονομικών, το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε πτωτική πορεία για δύο συνεχή χρόνια – “τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1950”.

Οι Times υπογραμμίζουν τις προβλέψεις του Γραφείου Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις οποίες, έως το 2027, το πάγωμα των ορίων του φόρου εισοδήματος και της εθνικής ασφάλισης θα ισοδυναμεί με αύξηση του βασικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος κατά 4 πένες. Η εφημερίδα κατηγορεί τον κ. Χαντ ότι "πέρασε" τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η i αναφέρει ότι 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα παρασυρθούν σε υψηλότερες φορολογικές κλίμακες ως αποτέλεσμα του παγώματος των ορίων.

Η Mail αναφέρει ότι ο κ. Χαντ έκανε μια "αξιόπιστη εμφάνιση και προχώρησε σε εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις", αλλά ότι οι βουλευτές των Τόρις τον προειδοποίησαν ότι πρέπει τώρα να "κινηθεί ταχύτερα για να μειώσει ένα φορολογικό βάρος που εκτοξεύεται". Η Sun πανηγυρίζει για αυτό που αποκαλεί "νίκη στα καύσιμα". Η εφημερίδα έχει κάνει εκστρατεία για να παγώσει ο φόρος καυσίμων και παρότρυνε τον κ. Χαντ να μην προχωρήσει στην προτεινόμενη αύξηση κατά 12 πένες το λίτρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι οδηγοί θα εξοικονομήσουν 100 λίρες το χρόνο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel