Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Συμφωνία που προβλέπει αύξηση των μισθών για το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS

banner roots

Βρετανία: Συμφωνία που προβλέπει αύξηση των μισθών για το νοσηλευτικό προσωπικό του  NHS
17.03.2023 | 12:26

Βρετανία: Συμφωνία που προβλέπει αύξηση των μισθών για το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πολλές από τις εφημερίδες της Παρασκευής αναφέρονται σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των επικεφαλής των συνδικάτων και της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει αύξηση των μισθών 5% για το προσωπικό του NHS από τον Απρίλιο συν μια εφάπαξ πληρωμή τουλάχιστον 1.655 λιρών για φέτος.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στο NHS θα λάβουν αύξηση μισθών ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, γράφουν οι Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το NHS έχει κληθεί να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία, αλλά ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία και να παράσχει δισεκατομμύρια λίρες. “Τα επιπλέον χρήματα θα σημαίνουν στην πραγματικότητα να ξαναγράψουμε τον προϋπολογισμό αυτής της εβδομάδας", παρατηρεί ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος.

Η i γράφει ότι η συμφωνία σηματοδοτεί "το τέλος ενός κύματος απεργιών στον δημόσιο τομέα". Η Daily Express χαιρετίζει τη συμφωνία ως “μια σημαντική εξέλιξη για την κοινή λογική” και καλεί τα μέλη των συνδικάτων να την υποστηρίξουν, ενώ η Metro σημειώνει ότι υπάρχει πλέον ελπίδα ότι ο χειμώνας των απεργιακών κινητοποιήσεων μπορεί σύντομα να τελειώσει.

Η Sun αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συμφωνία για τους μισθούς ως "λογική", αλλά έσπευσε επίσης να τονίσει ότι πρόκειται για την "τελική προσφορά" της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη Mirror, ένα συνδικάτο περιέγραψε τη συμφωνία "κάθε άλλο παρά τέλεια", αλλά η εφημερίδα παραθέτει επίσης τις δηλώσεις της Πατ Κόλεν, της γενικής γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, η οποία τη χαρακτήρισε "πραγματική, απτή πρόοδο". Η Mirror προσθέτει ότι η συμφωνία "έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για να λάβουν και άλλοι απεργοί , εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς της οικονομίας, τις κατάλληλες αυξήσεις μισθών".

Τέλος η διαδικτυακή εφημερίδα Independent υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι η απεργία αυτής της εβδομάδας από τους κατώτερους γιατρούς - οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη νέα μισθολογική συμφωνία - θα μπορούσε να κοστίσει στο NHS περισσότερα από 90 εκατομμύρια λίρες. To ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το κόστος της κάλυψης 25.000 εφημεριών ημερησίως, δηλαδή ένα κόστος μεταξύ 158 και 262 λιρών την ώρα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel