Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γαλλία: «Μαύρη Πέμπτη» με απεργίες, διαδηλώσεις, άγρια επεισόδια

banner roots

Γαλλία: «Μαύρη Πέμπτη» με απεργίες, διαδηλώσεις, άγρια επεισόδια
24.03.2023 | 08:54

Γαλλία: «Μαύρη Πέμπτη» με απεργίες, διαδηλώσεις, άγρια επεισόδια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το συνδικάτο CGT κάνει λόγο για συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές στο Παρίσι και προχώρησε σε 80 συλλήψεις σε όλη τη χώρα ενώ πυρκαγιά έπληξε την εξώπορτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων.
 
Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.
 
Μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Αποκλεισμένες σιδηροδρομικές γραμμές, προβλήματα στην κυκλοφορία, απεργίες και διαδηλώσεις, περιλάμβανε το χθεσινό «μενού» κινητοποιήσεων στη Γαλλία.
 
Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μεγάλη –με κάποιες περιστασιακές ταραχές– μετά την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη προχθεσινή συνέντευξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που όξυνε τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
 
Οι δρόμοι του Παρισιού, της Λιόν, του Μπορντό και άλλων πόλεων γέμισαν πολίτες που απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
 
Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση στη Γαλλία, με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 1,08 εκατ.
 
Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση 800.000 άνθρωποι.
 
Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα fast-food της αλυσίδας McDonald's.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους. Λίγο πριν από τις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) είχαν προσαχθεί 14 άτομα.
 
Αστυνομικοί προστατεύουν συνάδελφό τους
Τρεις Γάλλοι αστυνομικοί τραβούσαν έναν συνάδελφό τους που χτυπήθηκε από αντικείμενο στο κεφάλι και κατέρρευσε μπροστά τους.
 
Το περιστατικό καταγράφηκε στο περιθώριο της μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι χθες Πέμπτη, ένατη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυριών κατά του νόμου για το ασφαλιστικό που πέρασε η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μακρόν με τρόπο που έφερε πολιτική θύελλα.
 
Γαλλία: Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό
Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν για περιορίσουν τη φωτιά.
 
Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι», τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Ρεκόρ συμμετοχής στις διαδηλώσεις
Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.
 
Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Ναντ σημειώθηκαν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
 
Η χθεσινή, ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώθηκε την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο.
 
Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους».
 
Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.
 
Πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν ότι αυτό που τους έβγαλε στον δρόμο ήταν η στάση του προέδρου. «Πήρα οριστικά την απόφαση να διαδηλώσω χθες, αφού είδα τη συνέντευξη του Μακρόν», είπε μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ορθοφωνίας, η Λοράνς Μπριάν. «Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε».
 
«Μαύρη ημέρα» για τη Γαλλία
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν χθες στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.
 
Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.
 
Τα συνδικάτα συνεδρίασαν αργά χθες το βράδυ στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το