Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Έντεκα εκατομμύρια Βρετανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

the roots web banners 06

Έντεκα εκατομμύρια Βρετανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς
17.05.2023 | 12:40

Έντεκα εκατομμύρια Βρετανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο αριθμός των ενηλίκων που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα χρέη τους έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν σε 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν δυσκολίες τον Μάιο σε σχέση με τον Ιανουάριο, δήλωσε η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

Διαπίστωσε ότι το 11% των ενηλίκων είχε καθυστερήσει την πληρωμή ενός λογαριασμού ή δανείου σε τουλάχιστον τρεις από τους προηγούμενους έξι μήνες.

Η FCA ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από την αύξηση του κόστους ζωής.

"Η έρευνά μας αναδεικνύει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχει το αυξανόμενο κόστος ζωής στην ικανότητα των ανθρώπων να ανταποκρίνονται στους λογαριασμούς τους, αν και είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε βοήθεια και συμβουλές", δήλωσε ο Σέλντον Μιλς, εκτελεστικός διευθυντής της FCA για τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό.

"Έχουμε πει στους δανειστές ότι θα πρέπει να παρέχουν υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των δανειοληπτών", πρόσθεσε.

Οι τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους 18 μήνες, ασκώντας πίεση στα οικογενειακά οικονομικά.

Οι τιμές για τα περισσότερα προϊόντα έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, είναι στο 10,1%, που σημαίνει ότι τα αγαθά είναι κατά μέσο όρο πάνω από 10% πιο ακριβά από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των ενηλίκων με στεγαστικό δάνειο και το 34% των ενοικιαστών είδαν τις πληρωμές τους να αυξάνονται τους έξι μήνες έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν μειώσει ή ακυρώσει τα συμβόλαια ασφάλισής τους για να μειώσουν την πίεση στον προϋπολογισμό τους.

“Σταματήστε την επιθετική είσπραξη χρεών”

Η FCA τόνισε ότι είχε επανειλημμένα υπενθυμίσει στις επιχειρήσεις τη σημασία της υποστήριξης των πελατών τους και της συνεργασίας μαζί τους για την επίλυση προβλημάτων με τις πληρωμές και τους λογαριασμούς.

Η FCA ανακοίνωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου (περίπου 28,4 εκατομμύρια άνθρωποι) ένιωσαν περισσότερο ανήσυχοι ή αγχωμένοι λόγω της αύξησης του κόστους ζωής τον Ιανουάριο από ό,τι έξι μήνες νωρίτερα.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι υπενθύμισε σε 3.500 δανειστές τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στηρίζουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι είπε σε 32 δανειστές να "κάνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πελάτες".

Η FCA τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα κατέληξε στην εξασφάλιση αποζημιώσεων ύψους 29 εκατομμυρίων λιρών για πάνω από 80.000 πελάτες.

Η UK Finance, η εμπορική ένωση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι δανειστές επικοινωνούν με τους πελάτες και ότι "θα συνεργάζονται πάντα μαζί τους για να βρουν τη σωστή λύση για τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις περιστάσεις τους".

Προέτρεψε τους ανθρώπους που ανησυχούν για τα οικονομικά τους να επικοινωνήσουν με τον δανειστή τους και δήλωσε ότι η συζήτηση των επιλογών δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα ενός ατόμου.

Η FCA έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία της στοιχεία αφού συγκέντρωσε περισσότερες από 5.000 απαντήσεις στο πλαίσιο μιας έρευνας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel