Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει το μέλλον μας ;

the roots web banners 06

Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει το μέλλον μας ;
02.06.2023 | 09:15

Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει το μέλλον μας ;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η δημόσια συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) κυριαρχεί στις αναλύσεις για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Πώς θα αλλάξει η Tεχνητή Nοημοσύνη τον εργασιακό χώρο; Θα δημιουργήσει η ΤΝ επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ΤΝ ; Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα που διεισδύει σε πολλούς κλάδους και τομείς της ζωής μας. Είναι επίσης ένα βασικό θέμα για τα χρηματιστήρια το 2023.

Μία από τις βασικές τεχνολογικές τάσεις που οδηγούν τις αμερικανικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα φέτος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον ρυθμό ανάπτυξής της και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί. Οι εταιρείες που επιδιώκουν να καθορίσουν τον βηματισμό της ΤΝ, όπως η Microsoft, η Meta (Facebook) και η Alphabet (Google), έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να ανεβαίνουν μέχρι στιγμής φέτος.

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη αρνητική εξέλιξη για τις θέσεις εργασίας ;

Ενώ η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι καλά νέα αν είστε ιδιοκτήτης μιας εταιρείας κατασκευής τσιπ, τι σημαίνει για το μέλλον της κοινωνίας και του εργασιακού χώρου;

Μια οικονομική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022 εξέτασε τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σημείωσε ότι οι προηγούμενες τεχνολογικές εξελίξεις είχαν την τάση να επηρεάζουν τα καθήκοντα ρουτίνας, ωστόσο, η πρόκληση με την ΤΝ είναι ότι έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει μη συνηθισμένες εργασίες. Αυτό θα εκθέσει μεγάλα τμήματα του ενεργού πληθυσμού, τα οποία προηγουμένως δεν επηρεάζονταν από τις τεχνολογικές αλλαγές, σε συνθήκες αποδιοργάνωσης.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης ότι ένας αναδυόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η ΤΝ μπορεί να ξεπεράσει τους εργαζόμενους σε μια σειρά από σύνθετες εργασίες.

Εάν οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν πολύπλοκες εργασίες καλύτερα από τους ανθρώπους και σε χαμηλότερη τιμή, είναι πιθανό οι εταιρείες να θελήσουν να ενσωματώσουν την ΤΝ στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η ΕΕ συμφωνούν ότι η ΤΝ θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι χώροι εργασίας, γεγονός που θα επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας. Υποστηρίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις θέσεις εργασίας για το εργατικό δυναμικό τους.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις στην απασχόληση περιπλέκουν το κίνητρο για τη διατήρηση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η τάση για συμβάσεις μικρότερης διάρκειας σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα κίνητρα για την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων που θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της ΤΝ.

Η έκθεση σημειώνει ότι είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν και να τονώσουν την έρευνα για την ΤΝ που ενισχύει τους εργαζόμενους, αντί να αυτοματοποιεί τις θέσεις εργασίας τους.

Οδηγοί , συγγραφείς και γιατροί στο περιθώριο ;

Έως το 2027 , σύμφωνα με τις προγνώσεις επιστημόνων τις οποίες συνέλεξε και μελέτησε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οδικές μεταφορές στην πλειονότητα τους θα εκτελούνται με αυτόματα φορτηγά, δηλαδή με βαρέα οχήματα χωρίς οδηγό ή αλλιώς, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση για τον χειρισμό τους.

Θεωρείται κατά 50% βέβαιο ότι εντός των τεσσάρων επόμενων δεκαετιών η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θέσει τον άνθρωπο εκτός της παραγωγικής διαδικασίας σε όλους ανεξαρτήτως τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εικάζεται ότι σε 120 χρόνια θα έχει εκλείψει τελείως η έννοια της εργασίας για τον άνθρωπο- τουλάχιστον με τον συμβατικό τρόπο.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης επιμένουν ότι η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις οι οποίες θα επέλθουν από τις κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με άλλα λόγια , οι σκεπτόμενες μηχανές θα εξασφαλίσουν π.χ. ότι οι δικές τους μεταφραστικές δεξιότητες από γλώσσα σε γλώσσα θα ξεπερνούν σε ακρίβεια και ταχύτητα ακόμη και τον καλύτερο μεταφραστή ή διερμηνέα. Αυτό υποτίθεται ότι θα γίνει πολύ σύντομα έως το 2024.

Εκτιμάται επίσης ότι έως το 2026 οι υπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης θα γράφουν πρωτότυπες σχολικές εκθέσεις , οι οποίες δεν θα ξεχωρίζουν από εκείνες των πραγματικών μαθητών. Δεν αποκλείεται πλέον το 2049 τα best seller μυθιστορήματα να γράφονται από μηχανές, ενώ έως το 2053 , δηλαδή 30 χρόνια από σήμερα, στα χειρουργεία των νοσοκομείων δεν θα υπάρχει γιατρός αλλά μόνο ρομπότ.            

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το