Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>"Η θεμιτή θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ", δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός

the roots web banners 06

"Η θεμιτή θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ", δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός
02.06.2023 | 09:37

"Η θεμιτή θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ", δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε ότι η "νόμιμη θέση" της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, καθώς η Ουγγαρία επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ένταξη του Κιέβου στην επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός του ΗΒ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια της δοκιμαζόμενης χώρας να ενταχθεί στο στρατιωτικό σύμφωνο σε μια σημαντική συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στη Μολδαβία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει τονίσει ότι το έθνος του είναι "έτοιμο" και "περιμένει" να γίνει δεκτό. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να ληφθεί μια "ξεκάθαρη" απόφαση σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη συνάντηση του Ιουλίου στη Λιθουανία.

Αλλά η Βουδαπέστη επέμεινε ότι η ένταξη μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο "δεν μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη".

Η διεθνής συμμαχία είχε συμφωνήσει το 2008 ότι η Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί.

Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει να λαμβάνουν μέτρα που θα καθόριζαν ένα χρονοδιάγραμμα για να φέρουν το Κίεβο πιο κοντά στο Ατλαντικό Σύμφωνο.

Εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο μπλοκ, οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία θα απαιτούσε συλλογική στρατιωτική απάντηση βάσει του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Ο Πέτερ Σιζάρτο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, έγραψε στο Facebook: "Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: η ένταξη στο ΝΑΤΟ μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο δεν μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη".

Ώρα για "αποφάσεις" σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας στη δεύτερη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) την Πέμπτη, ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι "η δικαιωματική θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, δεν θέλησε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε "υπερήφανος" για το ιστορικό υποστήριξης προς την Ουκρανία από τη μεριά του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας: "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή ρυθμίσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, ώστε να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν πάμε πουθενά, είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία - όχι μόνο τώρα, αλλά για χρόνια στο μέλλον".

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε ότι φέτος είναι η ώρα "για αποφάσεις" σχετικά με το μέλλον του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι "κάθε αμφιβολία που δείχνουμε στην Ευρώπη είναι μια τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει".

Έγραψε στο Twitter: "Το καλοκαίρι - στο Βίλνιους, στη σύνοδο κορυφής του @NATO - απαιτείται η σαφής πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας και οι εγγυήσεις ασφαλείας στην πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel