Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Οι βουλευτές απέρριψαν τις τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων στο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα

the roots web banners 06

Βρετανία : Οι βουλευτές απέρριψαν τις τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων στο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα
16.04.2024 | 11:30

Βρετανία : Οι βουλευτές απέρριψαν τις τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων στο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι βουλευτές απέρριψαν όλες τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα που έγιναν στη Βουλή των Λόρδων σε μια συνεχιζόμενη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στην άνω βουλή για περαιτέρω έλεγχο σήμερα Τρίτη.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε συνομιλίες με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, σχετικά με την υιοθέτηση του σχεδίου.

Το νομοσχέδιο για την αποστολή ορισμένων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα έχει αντιμετωπίσει “πισωγυρίσματα” από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022 από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κηρύσσει τη Ρουάντα ασφαλή, είναι πιθανό να περάσει αυτή την εβδομάδα - με την κυβερνητική πλειοψηφία να επισημαίνειi ότι τυχόν περαιτέρω τροποποιήσεις που θα γίνουν θα πρέπει και πάλι  να ανατραπούν.

Δεν θα γίνει νόμος μέχρι να συμφωνήσουν η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων στην τελική διατύπωση, μια διαδικασία γνωστή ως “κοινοβουλευτικό πινγκ-πονγκ”.

Κατά την ψηφοφορία της Δευτέρας, οι βουλευτές απέρριψαν έξι τροπολογίες, μία από τις οποίες θα χορηγούσε εξαίρεση από την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα για άτομα που έχουν υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις να εξαιρεθούν τα θύματα της σύγχρονης δουλείας από το καθεστώς της Ρουάντα, αντιθέτως πρότεινε τη δική της τροπολογία που προέβλεπε ετήσια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής αυτής στα θύματα, η οποία στη συνέχεια έγινε αποδεκτή.

Όπως αναφέρουν οι Times,  κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν ότι η Κόστα Ρίκα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Αρμενία έχουν εξεταστεί ως επιλογές για παρόμοια προγράμματα, εάν το σχέδιο για τη Ρουάντα αποδειχθεί επιτυχές.

Άλλα αφρικανικά έθνη, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ναμίμπια και η Γκάμπια, "αρνήθηκαν ρητά" να συμμετάσχουν σε τεχνικές συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά, σύμφωνα με τους Times.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "συνεχίζει να συνεργάζεται με μια σειρά διεθνών εταίρων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της παράνομης μετανάστευσης", αλλά επί του παρόντος επικεντρώνεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα και στη διαμόρφωση σχεδίων για την έναρξη των πτήσεων προς αυτή την χώρα το συντομότερο δυνατό.

Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι το πρόγραμμα είναι προβληματικό και σκοπεύουν να το καταργήσουν εάν κερδίσουν τις γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Ο σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης Στίβεν Κίνοκ υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Ρουάντα είναι "καταδικασμένο να αποτύχει", χαρακτηρίζοντάς το "θεμελιωδώς ανεφάρμοστο, ασύμφορο και παράνομο".

Ο σερ Κίρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί αντ' αυτού στη στόχευση εγκληματικών συμμοριών διακίνησης παράτυπων μεταναστών και στη διαπραγμάτευση νέων ρυθμίσεων ασφαλείας με την Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel