Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Εκλογές 2024

the roots web banners 06

Βρετανία - Εκλογές 2024
04.06.2024 | 13:12

Βρετανία - Εκλογές 2024

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης,

Η μετανάστευση στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

  • Ο νέος ηγέτης του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να στοχεύσει σε "μηδενική" καθαρή μετανάστευση
  • Η καθαρή μετανάστευση είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που φθάνει στο ΗΒ και του αριθμού που αποχωρεί - ο Φάρατζ δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να επιτρέπει την είσοδο εξειδικευμένων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Οι Συντηρητικοί εν τω μεταξύ ανακοίνωσαν σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των μεταναστευτικών θεωρήσεων κάθε χρόνο
  • Σύμφωνα με το σχέδιο, οι βουλευτές θα ψηφίζουν ετησίως για τον αριθμό των θεωρήσεων, με βάση τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι η ιδέα είναι να "εξισορροπηθούν τα οφέλη και το κόστος" της μετανάστευσης - αλλά δεν θα δεσμευτεί για έναν καθαρό αριθμό μετανάστευσης
  • Η Υβέτ Κούπερ των Εργατικών σημείωσε ότι η ανακοίνωση των Συντηρητικών είναι "χωρίς νόημα", καθώς το κόμμα έχει τριπλασιάσει την καθαρή μετανάστευση μετά τις προηγούμενες εκλογές

Οι εφημερίδες

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα της Τρίτης έχουν ως κύριο θέμα την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στην ηγεσία του κόμματος Reform UK και μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των Συντηρητικών θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 140 έδρες μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

"Η πιο σκοτεινή ώρα του Ρίσι" είναι ο τίτλος στην Daily Mail, ενώ "Ο Φάρατζ διαλύει το εκλογικό σχέδιο των Τόρις", είναι η άποψη της εφημερίδας i.

Σε μια εξέλιξη που αποκαλείται "στροφή σοκ" από την Daily Express, ο κ. Φάρατζ ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια Clacton στο Essex.

Η Sun αναφέρει ότι τα γραφεία στοιχημάτων ποντάρουν σε ισοπαλία για τη διεκδίκηση της έδρας - "στην όγδοη προσπάθεια του κ. Φάρατζ να εισέλθει στο Κοινοβούλιο", προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times, ο Φάρατζ άλλαξε γνώμη για την υποψηφιότητά του περίπου στις 14:00 το απόγευμα της Κυριακής, μετά από μια μέρα ψαρέματος, βόλτας με τα σκυλιά του και επίσκεψης στην παμπ.

Ένας ανώτερος Συντηρητικός, γράφει ο Guardian, εκτίμησε ότι η επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στο πολιτικό προσκήνιο συνιστά "υπαρξιακή απειλή".

Οι Financial Times , παραθέτουν τη γνώμη ορισμένων που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα που πιστεύουν ότι το κόμμα Reform UK στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να πετύχει την πλειοψηφία στα πρώην προπύργια του Brexit, στις περιφέρειες Clacton, Hartlepool και Boston & Skegness.

Η Daily Telegraph προβάλλει κάποια από την οργή στους κύκλους των Τόρις προς την Ντάουνιγκ Στριτ για την αποτυχία της να εξουδετερώσει την απειλή του Reform UK.

Ένας υποψήφιος των Συντηρητικών λέει ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει συμφωνία με το κόμμα του κ. Φάρατζ. Ένας άλλος προσθέτει ότι τα μέλη και οι βουλευτές των Τόρις έχουν "πεταχτεί στους λύκους" από την "ανικανότητα" του νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ..

"Η ψήφος στον Φάρατζ είναι πιο πιθανό να καταλήξει με τον Στάρμερ στον αριθμό δέκα", είναι το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό στην Daily Express.

Εκθέτοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, την "ξεκάθαρη επιλογή" που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών, ο κ. Σούνακ σημειώνει την πρόοδο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης - "κρίση των μικρών σκαφών" - ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι οι "τιμωρητικές πράσινες κυρώσεις" θα πλήξουν τις σκληρά δοκιμαζόμενες οικογένειες και οι φόροι θα αυξηθούν αν κερδίσουν οι Εργατικοί.

Στο κύριο άρθρο γνώμης η Sun γράφει ότι μια "βαρετή και ασήμαντη" προεκλογική εκστρατεία "άλλαξε με πάταγο" χθες, όταν ο κ. Φάρατζ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μια έδρα στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές.

Αναδεικνύοντας το ταλέντο του για "πολιτική ανταρτοπόλεμου", το κύριο άρθρο των Times αναφέρει, ότι η παρέμβασή του Φάρατζ "απειλεί να ξεριζώσει ένα χέρι" από τους Συντηρητικούς.

Αλλά υπάρχει μια προειδοποιητική επισήμανση για τον κ. Φάρατζ στην εφημερίδα i, δηλαδή ότι όλοι όσοι προσελκύστηκαν από το Reform UK υποστηρίζουν ήδη το κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστροφή του Φάρατζ δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου το κλίμα.

Η δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Τόρις είναι πιθανό να περιοριστούν σε μόλις 140 έδρες αντιπροσωπεύει "κατάρρευση", σύμφωνα με την Daily Mirror.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πλειοψηφία των Εργατικών στη νέα Βουλή θα μπορούσε να είναι 194 έδρες. Σε αυτό που η Metro επισημαίνει ότι θα ήταν "μια συντριβή ρεκόρ", μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και του υπουργού Άμυνας, Γκραντ Σαπς, προβλέπεται ότι θα χάσουν τις έδρες τους..

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το