Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>H Ιταλία αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση

afoi poriazi

charitakis banner new

H Ιταλία αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση
03.04.2014 | 08:35

H Ιταλία αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Το κοινοβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση, τροποποιώντας ένα νόμο, ο οποίος είχε επικριθεί ιδιαίτερα έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς σε νομικά θέματα αφότου τέθηκε σε ισχύ πριν από πέντε χρόνια.

Τον αμφιλεγόμενο νόμο είχε θεσπίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Οι επικριτές του νομοθετήματος αυτού είχαν καταγγείλει πως προκάλεσε χωρίς να υπάρχει λόγος τεράστια συμφόρηση στα δικαστήρια, αφού ανάγκασε την ιταλική δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις σε όλους τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, ενώ είχαν επισημάνει πως στην πράξη δεν είχε καμιά αποτρεπτική αξία.

Τα μέλη της ιταλικής Βουλής αποφάσισαν να υποβαθμιστεί η παράνομη διέλευση των συνόρων της Ιταλίας σε πλημμέλημα -κάτι που σημαίνει πάντως πως όσοι δεν έχουν λάβει άδεια παραμονής θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης. 

Ωστόσο η μεταβολή αυτή δεν έχει άμεση ισχύ: η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 18 μήνες για να τη θέσει σε εφαρμογή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση καλείται να αποποινικοποιήσει κι άλλα αδικήματα, όπως η ασέλγεια, καθώς και να θεσπίσει την επιβολή κατ' οίκον κράτησης για τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. 

Οι φυλακές στην Ιταλία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού των εγκλείστων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, είχε επιδώσει τελεσίγραφο στην ιταλική κυβέρνηση, απαιτώντας από τη Ρώμη να δείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα έως την 28η Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση το ΕΔΑΔ απειλούσε να επιβάλει στην Ιταλία βαριά πρόστιμα.

Η έγκριση του νόμου σημειώθηκε μία ημέρα αφού το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε 730 επίδοξους μετανάστες, ανάμεσά τους 124 γυναίκες και 29 παιδιά, από δυο πλεούμενα που κινδύνευαν να βυθιστούν στη Μεσόγειο. 

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018