Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Δουλειά από τα 10 με το νόμο αν το παιδί πάει σχολείο στη Βολιβία

afoi poriazi

charitakis banner new

Δουλειά από τα 10 με το νόμο αν το παιδί πάει σχολείο στη Βολιβία
18.07.2014 | 14:57

Δουλειά από τα 10 με το νόμο αν το παιδί πάει σχολείο στη Βολιβία

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω θα μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς να φοβούνται τις Αρχές στη Βολιβία, εφόσον είναι «αυτοαπασχολούμενα», ενώ από τα 12 μπορούν να απασχολούνται και σε μισθωτή εργασία με γονική συναίνεση

Την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στη Βολιβία οι κάτοικοί της και ιδίως τα παιδιά αντικατοπτρίζει η νέα νομοθεσία για την παιδική εργασία που προωθήθηκε από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες.

Η παιδική εργασία είναι κοινός τόπος για να υποστηριχθεί το οικογενειακό εισόδημα ή και για παιδιά που ζουν χωρίς οικογένεια, σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής και η νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας βάζει για πρώτη φορά κανόνες στο σκληρό -για τον δυτικό κόσμο- φαινόμενο.

Ετσι, παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω θα μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς να φοβούνται τις Αρχές, εφόσον είναι «αυτοαπασχολούμενα», ενώ από τα 12 μπορούν να απασχολούνται και σε μισθωτή εργασία με γονική συναίνεση. Και στις δύο περιπτώσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παρακολουθούν κανονικά το σχολείο.

Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ήδη εργάζονται σήμερα στη Βολιβία, κατά την Unicef, σε ένα ευρύ γκάμα υπηρεσιών, από τους λούστρους και τους πλανόδιους πωλητές στους δρόμους της Λα Παζ μέχρι τα «κάτεργα» των ορυχείων και τις γεωργικές εργασίες στην ύπαιθρο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας κανονικά απαγορεύει οποιαδήποτε απασχόληση κάτω των 15, αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες κάνει μία «παραχώρηση» κατεβάζοντας το όριο στα 14.

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, «θα ήταν ευκολότερο να ψηφίσουμε ένα νόμο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, αλλά δεν θα εφαρμοζόταν γιατί η πραγματικότητα στη Βολιβία έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλες ανάγκες».

Πηγή: BBC, ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018