Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρέει το αίμα στη Γάζα | Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί

banner roots

Ρέει το αίμα στη Γάζα | Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί
21.07.2014 | 08:30

Ρέει το αίμα στη Γάζα | Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα όπου ο αριθμός των θυμάτων από την ισραηλινή επίθεση αυξάνεται συνεχώς. Μόνο σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι- ανάμεσά τους 7 παιδιά.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 485.

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 73 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Σατζάγια, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα.

Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 469 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός με τη σειρά του ανακοίνωσε το θάνατο 13 στρατιωτών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του στρατού σε 18 στρατιώτες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και δύο ισραηλινοί άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας έτσι τη Χαμάς που μέσω τηλεοπτικής ανακοίνωσης στη Λωρίδα της Γάζας από την ένοπλη πτέρυγα της είχε αναφέρει νωρίτερα ότι είχε συλλάβει έναν ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή Σεγιάρι.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη "μεγάλη του ανησυχία" για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Γάζα και επανέλαβε την έκκληση για "άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών".

Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη "ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων".

"Τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρουάντα Γιουτζίν Γκασάνα.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια χθες, αιματηρότερη ημέρα της 13ήμερης ισραηλινής επίθεσης.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των αμάχων", πρόσθεσε ο Γκασάνα. "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στον ανθρωπισστκό τομέα, και μέσω ανθρωπιστικών εκεχειριών".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή- χθες επισκέφθηκε το Κατάρ και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Κάιρο, Ιερουσαλήμ και Ραμάλα- προωθώντας κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως "αποτρόπαιη πράξη" και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στις 12 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την προστασία των αμάχων αμφοτέρων των πλευρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, συμφώνησε για την έκδοση της ανακοίνωσης, όταν η ομάδα των αραβικών χωρών απείλησε να προωθήσει σχετική απόφαση.

Στο Κάιρο ο Τζον Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει με Αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες - και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που να αποκαθιστά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη το Νοέμβριο του 2012» συμπλήρωσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο Τζον Κέρι «εργάζεται ώστε να υποστηριχτεί η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος (κατάπαυση του πυρός) και θα ταξιδέψει στην περιοχή, ως μέρος των προσπαθειών αυτών»

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel