Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στα πρότυπα της Βαρκελώνης η παραλιακή-Ετοιμάζεται η «Ελληνική Ριβιέρα»

banner roots

Στα πρότυπα της Βαρκελώνης η παραλιακή-Ετοιμάζεται η «Ελληνική Ριβιέρα»
23.12.2012 | 15:32

Στα πρότυπα της Βαρκελώνης η παραλιακή-Ετοιμάζεται η «Ελληνική Ριβιέρα»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Δύο άρθρα που περιλαμβάνονται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ανάβουν το «πράσινο φώς» για την δημιουργία της Ελληνικής «Ριβιέρας», μεταμορφώνοντας μια περιοχή που ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο και η οποία μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και σημαντικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» στα άρθρα 16 και 17 του αναπτυξιακού νόμου προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» όλο αυτό το μεγάλο έργο.

Η εταιρεία προβλέπεται να έχει διάρκεια 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ (1.000 μετοχές των 500 ευρώ) το οποίο θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο εντός 6 μηνών.

«Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου (στο εξής η «Υπό Αξιοποίηση Περιοχή») και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές υπουργικές

Αποφάσεις της επομένης παραγράφου ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβασης κ.λ.π., εξαιρουμένων ρητώς των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.

Η εταιρεία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ' οιοδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που θα της παραχωρηθούν κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ» αναφέρεται στο νόμο.

Η εταιρεία θα μπορεί να κάνει απαλλοτριώσεις, αγορές, να αναθέτει μελέτες, έργα, να κάνει μισθώσεις και γενικά παραχωρήσεις χρήσης, ενώ θα επιδοτείται από το ΠΔΕ ή από τον προϋπολογισμό.

Όλοι συμφωνούν ότι στην τεράστια αυτή έκταση μπορούν να γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων και να αλλάξει η μορφή της Αττικής, στα πρότυπα του παραλιακού μετώπου της Βαρκελώνης. Τα έργα μπορούν να συνδυαστούν με την ανάπλαση του Ελληνικού, το παραλιακό μέτωπο στο ΣΕΦ και την αξιοποίηση του λεγόμενου «Μικρού Καβουριού», της έκτασης δηλαδή που βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Μαρίνα, τα οποία θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Μεγάλης σημασίας έργο είναι η ανάπλαση των 650 στρεμμάτων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Η περιοχή λέγεται ότι έχει τραβήξει την προσοχή αραβικών κεφαλαίων, αλλά και κάποιων που προωθούν τη δημιουργία πίστας F1.

Επίσης, σημαντικό έργο θεωρείται η μετατροπή του Ταε Κβο Ντο σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, καθώς και το «ξεμπλοκάρισμα» της έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, ένα παραλιακό φιλέτο για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το