Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η Ελλάδα πάει... στο φεγγάρι

banner roots

Η Ελλάδα πάει... στο φεγγάρι
10.04.2019 | 09:28

Η Ελλάδα πάει... στο φεγγάρι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Hellas to the moon ή αλλιώς η Ελλάδα «πατάει» στην Σελήνη. Κοινώς, η χώρα μας στο πλαίσιο εξερεύνησης της Σελήνης στέλνει στο έδαφός της για πρώτη φορά το 2022 ρομποτικό όχημα!

Oι σχετικές υπογραφές μπήκαν χθες το βράδυ στο Ντένβερ του Κολοράντο από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού διαστημικού οργανισμού (ΕΛΔΟ) Αντιπλοίαρχο Γιώργο Μαντζούρη και τον διοικητή της NASA Τζιμ Μπράιντσταιν παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά του προέδρου του ΕΛΔΟ Χριστόδουλου Πρωτοπαπά και του Αναπληρωτή διοικητή της NASA Τζέιμς Μόρχαρντ.

Στην ίδια αποστολή αλλά και σε παρόμοιες θα συμμετάσχουν εκτός από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ουγγαρία και το Ισραήλ.

Η εκτόξευση του ελληνικού ρομποτικού οχήματος θα γίνει το 2022 από τις ΗΠΑ. Ο πύραυλος της αποστολής θα μεταφέρει το όχημα προσελήνωσης (Lunar Lander) το οποίο και θα αποσπαστεί από τον πύραυλο πλησιάζοντας την Σελήνη και έπειτα από ορισμένες περιστροφές γύρω από αυτήν, θα προσεληνωθεί σε προεπιλεγμένη γεωγραφική περιοχή. Ακολούθως θα εξέλθουν τα οχήματα εξερεύνησης των οκτώ χωρών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή και μάλιστα κάθε ένα από αυτά θα εκτελεί ανεξάρτητη υποαποστολή για κάθε κράτος. Ο ακριβής σχεδιασμός του ελληνικού οχήματος θα προκύψει το επόμενο διάστημα. Θα κινηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης για κάποιες ημέρες όπου και θα υλοποιήσει πειράματα, τα οποία θα σχεδιασθούν από την ελληνική επιστημονική κοινότητα σε απόλυτη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία.

Κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως η χώρα μας «μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα». Πρόσθεσε πως «η ελληνική ερευνητική κοινότητα έδειξε ετοιμότητα στο να συμβάλει με ξεχωριστές ιδέες για τις προτεραιότητες της έρευνας στο έδαφος της Σελήνης» και σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, με πάρα πολλή, επιμονή και συστηματική δουλειά, αναβαθμίζουν τη χώρα και την κατατάσσουν στην πρωτοπορία της έρευνας για το σύνολο της ανθρωπότητας».

logko_nasa.jpg

Σημειωτέον πως η Συμφωνία μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA αφορά σε πρώτη φάση την συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA «Advanced Human Robotic Exploration on and Around the Moon».

O Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, τον περασμένο Οκτώβριο στην Βρέμη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του αμερικανικού οργανισμού για την Σελήνη. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο ζήτησε με ανοιχτή πρόσκληση την κατάθεση προτάσεων από ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της NASA.

Η διαδικασία έληξε με την υποβολή 14 προτάσεων που θα αξιοποιηθούν είτε κατά την πρώτη αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, είτε στη δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά στην αξιοποίηση των δεδομένων που θα συλλεχθούν. Οι προτάσεις αφορούν τις ακόλουθες ενότητες: Κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, κατασκευή αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών, δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας στη Σελήνη, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφος της Σελήνης, σχεδίαση και χρήση φασματοσκοπικών οργάνων και δοσιμέτρων για την ασφάλεια των αστροναυτών, δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες. Δημιουργία προδιαγραφών για συστήματα ανθρώπινης κατοίκησης, συστήματα αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από το ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος και τις ιδιωτικές εταιρείες Δίοψις, Herado, Mechatronics και Adveos.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, κι αυτό γιατί η χώρα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πολύ λίγων διακεκριμένων χωρών που θα έχουν εγκατάσταση στη Σελήνη» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Μαντζούρης σχολίασε: «Προτρέπουμε τους νέους να συμπορευθούν με τις προσπάθειές μας και να εργαστούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση ενός οράματος που θέλει την Ελλάδα να φθάνει και στο έδαφος της Σελήνης, αποδεικνύοντας την υπεραξία των επιστημόνων της».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το