Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τα νησιά του Αιγαίου επειδή έστειλε στρατό – Χάρτης πρόκληση

banner roots

Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τα νησιά του Αιγαίου επειδή έστειλε στρατό – Χάρτης πρόκληση
21.04.2019 | 10:32

Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τα νησιά του Αιγαίου επειδή έστειλε στρατό – Χάρτης πρόκληση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μία μέρα μετά την δήλωση με την οποία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου γιατί η Ελλάδα «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες», στο χορό των προκλήσεων μπαίνει και ο τουρκικός Τύπος.

Σήμερα, η Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμά της καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις ισχυριζόμενη πως η Αθήνα παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων.

Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα παρουσιάζει και χάρτη που δείχνει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τι ακριβώς εννοεί ο Χουλουσί Ακάρ με τις δηλώσεις του.

Στον χάρτη παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου – που ανήκουν στην Ελλάδα- και κατά την ερμηνεία της Τουρκίας δεν πρέπει να έχουν καθόλου στρατό.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως τον τελευταίο καιρό σε 23 νησιά η Ελλάδα χτίζει στρατιωτικά φυλάκια. Παράλληλα, η τουρκική Star κυκλοφορεί με τίτλο: «Να αποσύρεις τα όπλα» και γράφει ότι «Η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα χρήσης των νησιών (σ.σ. δεν μιλά για ελληνική κυριαρχία αλλά για δικαίωμα χρήσης) επειδή παραβίασε διεθνείς συνθήκες».

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε: «Τα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποστρατικοποιημένα βάσει της συνθήκης της Λοζάνης επειδή συνδέονταν με το σύστημα των Στενών. Έπαψαν να είναι αποστρατικοποιημένα το 1936 με τη συνθήκη του Μοντρέ. Μετά έχουμε τα τέσσερα νησιά, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία όπου είναι μερικώς αποστρατικοποιημένα. Εκεί λέει η Συνθήκη της Λοζάνης ότι επιτρέπεται να υπάρχουν μόνο τοπικές δυνάμεις. Δεν επιτρέπετε να πετούν αεροπλάνα, να προσεγγίζουν πλοία, να υπάρχουν οχυρά. Και το τρίτο σύμπλεγμα νησιών με τη συνθήκη των Παρισίων, τα Δωδεκάνησα τα οποία είναι αποστρατικοποιημένα βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 47. Μου κάνει εντύπωση που ο χάρτης περιλαμβάνει τη Θάσο και τον Άγιο Ευστράτιο τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε καμία συνθήκη».

Τι είχε πει ο Ακάρ

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, ζητώντας από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου.

 «Η στρατικοποιηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» δήλωσε ο κ. Ακάρ όπως μετέδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Και συνέχισε: «Από τον Έλληνα ομόλογό μου – στα πλαίσια των καλών και ειλικρινών σχέσεων μας – περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και σε αυτό το ζήτημα».

Ουσιαστικά ο πρώην Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θέτει το ζήτημα της πλήρους αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή αναπαρήχθη άμεσα από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα ως «έκτακτη επικαιρότητα».

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το