Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σάλος με την αποφυλάκιση της 17Ν: Διαψεύδει ο Καλογήρου | Τι λένε οι Κώδικες

the roots web banners 06

Σάλος με την αποφυλάκιση της 17Ν: Διαψεύδει ο Καλογήρου | Τι λένε οι Κώδικες
02.07.2019 | 08:44

Σάλος με την αποφυλάκιση της 17Ν: Διαψεύδει ο Καλογήρου | Τι λένε οι Κώδικες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σωρεία αντιδράσεων επέφερε η αποκάλυψη ότι με τους νέους ποινικούς κώδικες ανοίγει ο δρόμος για αποφυλακίσεις των μελών της 17 Νοέμβρη.

Οπως έγινε γνωστό, ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε σε ισχύ από από 1ης Ιουλίου, δίνει το δικαίωμα απόλυσης από τις φυλακές στους πολυισοβίτες της 17Ν, ανάμεσά τους και στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο - καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια - μπορούν από σήμερα το πρωί να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης, να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους.

 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με «βραχιολάκι» κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι δηλαδή από εκείνες που λέγονται «διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου».

Oπως λένε δικαστές και εισαγγελείς η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να κάνει... αγώνα δρόμου και να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Τι δηλώνει ο Καλογήρου για τον νέο Ποινικό Κώδικα
Ωστόσο, από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, υποστήριξε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας φέρνει βαρύτερη αντιμετώπιση των πολυισοβιτών, ενώ σημείωσε ότι για να γίνει δεκτό ένα αίτημα αποφυλάκισης πρέπει να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Καλογήρου:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.

Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα
Από τη ΝΔ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μαστρογεωργίου έκανε λόγο για απαράδεκτες μειώσεις ποινών.

Τόνισε ότι η ΝΔ, με την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα τροποποιήσει τα "προβληματικά" άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

Μιλώντας στο Star ο τομεάρχης της ΝΔ σε θέματα μεταναστατευτικής πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθήνας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «στο τέλος της θητείας της προώθησε ένα νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος δίνει το δικαίωμα σε όλους όσους έχουν βαριές καταδίκες, ανάμεσά τους και τους τρομοκράτες της 17Ν, να πάνε σπίτι τους. «Προσβάλλετε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών» ανέφερε απευθυνόμενος στον Δ. Τζανακόπουλο.

«Το προεδρικό διάταγμα το οποίο ρυθμίζει τις προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση, προβλέπει με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ότι δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν καταδικασθεί σε ισόβια και δεν υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις όσοι έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» αντέτεινε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι δημιουργείται ένα αίσθημα ατιμωρησίας στον ελληνικό λαό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές την επόμενη ημέρα, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το