Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Φωτιά στην Εύβοια: Οι ύποπτοι, το επικρατέστερο σενάριο και τα ερωτηματικά

banner roots

Φωτιά στην Εύβοια: Οι ύποπτοι, το επικρατέστερο σενάριο και τα ερωτηματικά
16.08.2019 | 08:11

Φωτιά στην Εύβοια: Οι ύποπτοι, το επικρατέστερο σενάριο και τα ερωτηματικά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια κατέκαψε περισσότερα από 23.000 στρέμματα και οι Αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για να βρουν το πως προέκυψε η μεγάλη καταστροφή.

Οι ενέργειες και οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στρέφονται πλέον με μεγάλη σιγουριά στον εμπρησμό του δάσους που έφερε και την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτό διότι η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη, 1,5 χλμ έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.
 
 
Από την τεράστια καταστροφή το εκκλησάκι μέσα στο δάσος κατάφερε να παραμείνει «όρθιο»
Οι έρευνες και οι καταθέσεις μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι προέκυψαν τρεις διαφορετικές εστίες. Κάτι που επιβεβαίωσε με τα λεγόμενα του και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.
 
 
Τεράστια η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια
Περισσότεροι από 30 κάτοικοι έχουν καταθέσει ήδη στα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και σε κάποιες εξ' αυτών έχουν επικεντρωθεί οι Αρχές.
 
 
Το δάσος δέχθηκε τεράστιο πλήγμα
Το επικρατέστερο σενάριο για τη φωτιά στην Εύβοια
 
Τρεις ύποπτοι για εμπρησμό στην Εύβοια -Εξετάζουν τα άλλοθί τους
 
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο επικρατέστερο σενάριο για το πώς φτάσαμε σε αυτή την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Οι κινήσεις ενός οχήματος στο δρόμο που ξεκίνησε η φωτιά έχουν χαρακτηριστεί «ύποπτες». Οι τρεις εστίες απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, περίπου 200 μέτρα η κάθε μία. Πάντως έχουν ήδη αναλυθεί και μελετηθεί εκτενώς τρεις καταθέσεις που θεωρούν στην Πυροσβεστική ότι αφορούν υπόπτους. Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις Αρχές και τώρα επιχειρείται από τα στελέχη να συνθέσουν το παζλ για να φτάσουν στον τελικό συμπέρασμα.
 
 
Τέσσερα καμένα οχήματα άφησε πίσω της η φωτιά
Η πρώτη κατάθεση υπόπτου που έχει μπει στο μικροσκόπιο αφορά στον περσινό εμπρηστή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Συνελήφθη στις 26 Αυγούστου 2018, προφυλακίστηκε και αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.
 
 
Περισσότερα από 23.000 στρέμματα καταστράφηκαν στη φωτιά στην Εύβοια
Πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει 9 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Στόχος του να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του που τον λοιδορούσαν, όπως ισχυρίζεται.
 
 
Η πυρκαγιά στην Εύβοια σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη
Οι άλλες δύο περιπτώσεις υπόπτων για τη φωτιά που εξετάζονται αφορούν σε δύο κατοίκους της περιοχής. Αν και έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις στα όσα είπαν στις καταθέσεις τους, εντούτοις παρουσίασαν άλλοθι. Κάτι που ισχύει και για τον 33χρονο.
 
Οριοθετημένη η φωτιά στην Εύβοια
Η πυρκαγιά στην Εύβοια σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη. Να σημειωθεί ότι αυτήν την ώρα για την φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνδράμουν και από αέρος. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων είναι τεράστια.
 
 
Η τελική έκταση της φωτιάς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη...
Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη.
 
Αντιπυρικές ζώνες
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.
 
 
Οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές και την καταστροφή από όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα
Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel