Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αντιδρούν οι οινοποιοί | Ζητούν μείωση ΦΠΑ και στο κρασί

banner roots

Αντιδρούν οι οινοποιοί | Ζητούν μείωση ΦΠΑ και στο κρασί
21.05.2020 | 14:04

Αντιδρούν οι οινοποιοί | Ζητούν μείωση ΦΠΑ και στο κρασί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.).

«Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του "μουτζούρη". Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως "αλκοολούχο ποτό" μένει κραυγαλέα απέξω» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο.

Σημειώνει ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση» συμπληρώνοντας:

«Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση».

Εφόσον, λέει ο Σ.Ε.Ο., «ο σκοπός της κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού», ενώ  προσθέτει ότι «αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες o υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, μέσω της οποίας επιστρέφεται στα μικρά οινοποιεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και οι λοιπές επιβαρύνσεις, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

 

Πηγή: in.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel