Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς, αν δεν παίρναμε μέτρα

banner roots

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς, αν δεν παίρναμε μέτρα
26.05.2020 | 18:30

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς, αν δεν παίρναμε μέτρα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

«Αντίο» Τσιόδρα με Ελύτη - «Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στην κανονικότητα» είπε, αναφερόμενος στους φοιτητές και τους ασθενείς του - «Κρατάω την αγάπη σας και τις ευχές σας» - Γραπτά η ενημέρωση έως τις 31 Μαΐου - Δέκα νέα κρούσματα, 2.892 συνολικά - 18 διασωληνωμένοι - Ένας ακόμη νεκρός, στους 173 συνολικά - 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892. 

18 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά.

Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού» είπε επίσης ο λοιμωξιολόγος.

Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» συμπλήρωσε.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν. Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι και ο ίδιος, έπειτα από τέσσερις μήνες, θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, κοντά στους φοιτητές και τους ασθενείς του. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς μέχρι τις 31 Μαΐου.

«Κρατάω την αγάπη σας και τις ευχές σας» τόνισε ο καθηγητής, εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας ότι ο δείκτης R0 για τον βαθμό διασποράς του ιού στη χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από το 1, στο 0,33.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το