Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Διπλό χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ με την «απολογία» Παππά | Κατέρρευσε επίσημα και η σκευωρία Novartis

banner roots

Διπλό χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ με την «απολογία» Παππά | Κατέρρευσε επίσημα και η σκευωρία Novartis
26.06.2020 | 08:46

Διπλό χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ με την «απολογία» Παππά | Κατέρρευσε επίσημα και η σκευωρία Novartis

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της συνομιλίας Μιωνή – Παππά και το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis από τις αμερικανικές αρχές χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, οδηγούν στην κατάρρευση του αφηγήματος με το οποίο πορεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία έξι χρόνια.

«Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έναντι των πολιτικών αντιπάλων της Κουμουνδούρου δέχεται ισχυρούς τριγμούς και η ΝΔ σκοπεύει να πιέσει το δάχτυλο στην πληγή που έχει ανοίξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αναφορές του Νίκου Παππά σε «μαγαζί», «παραμάγαζα» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει πλέον την άμυνα του γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που βάλλεται ευθέως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον επί χρόνια στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ενώ η κριτική που επεφύλαξαν στον κ. Παππά και η «απολογία» του στα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ δείχνουν αμηχανία για τα όσα ακόμα πιθανόν αποκαλυφθούν.
ΝΔ: Διαγραφή Παππά ή αναλαμβάνουν την ευθύνη του παρακράτους στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ επιμένει στο ερώτημα που έχει θέσει προς τον κ. Τσίπρα: «είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Όσο δεν υπάρχει παραίτηση ή αποπομπή, υποστηρίζει η Πειραιώς, οι δύο ταυτίζονται και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΠΣ είναι θέατρο για να καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Η παράλληλη πορεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς το ειδικό δικαστήριο, όπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή, κλυδωνίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε ...τα κλειδιά για τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων και όπως επαναλαμβάνει οι χειρισμοί του ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Η ξαφνική αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από τις εργασίες της επιτροπής πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις των μελών της σχολιάστηκε καυστικά από πηγές της Πειραιώς που ανέφεραν ότι «μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το... κεντρικό μαγαζί υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο... παραμάγαζο την αποχώρηση», ενώ υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε πει ότι η Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όμως τα όσα έγιναν γνωστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίπτουν όχι μόνο αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά και το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Πολιτικές ευθύνες Τσίπρα εκτιμά η κυβέρνηση

Για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους στέκονται σε τρία σημεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις. Πρώτον, η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία, δεύτερον, δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών και τρίτον, δεν προκύπτει τίποτα για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, απαντούν στο επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να γίνει αναφορά για ποινικές ευθύνες προσώπων τρίτων χωρών, χαρακτηρίζοντας το ψευδές, διότι εάν κάποιος παραβιάσει την νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ποινικά υπόλογος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς του ή του τόπου κατοικίας του.

Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση της κυβέρνησης προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμάται ότι έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τα όσα αποκαλύπτονται. Ταυτόχρονα πλήττεται ένα από τα ισχυρά σημεία τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος του με το οποίο έκαναν πολιτική καριέρα. Πως αντιπροσωπεύουν έναν άφθαρτο μηχανισμό και μάχονται έναντι του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. «Το μαγαζί» που λειτουργούσε και η παραδοχή Παππά ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» φθείρει και το αφήγημα και τα πρόσωπα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το