Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Δένδιας: Το μυστικό της ξαφνικής επίσκεψης στη Λιβύη

banner roots

Δένδιας: Το μυστικό της ξαφνικής επίσκεψης στη Λιβύη
02.07.2020 | 08:58

Δένδιας: Το μυστικό της ξαφνικής επίσκεψης στη Λιβύη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τι συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών για τις θαλάσσιες ζώνες με τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ - Το ενδεχόμενο να ανοίξει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη

Μια ακόμη κίνηση στη μεγάλη σκακιέρα έκανε η ελληνική πλευρά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα.

«Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να χάσει μια ιστορική ευκαιρία, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Λιβύη, όταν για ποσοστό 3,7 % επί της συνολικής έκτασης δεν οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με τη συγκεκριμένη χώρα. Η ευθυνοφοβία και η τακτική «να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα» δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική» είχε πει ο υπουργός των Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του 2010 ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον Αγκίλα Σάλεχ στο Τομπρούκ της Λιβύης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη για να διευκολύνονται οι εμπορικές συναλλαγές. «Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης» εξήγησε ο κ. Δένδιας και ανακοίνωσε στον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος Μακρόν» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel