Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ

banner roots

Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ
21.07.2020 | 09:04

Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο, με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. «Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.
 
Σχετικά με το πακέτο των 72 περίπου δις. για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά ανέρχονται περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και πρόκειται για κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου τα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ.».
 
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν όροι για να πάρει η Ελλάδα τα εν λόγω ποσά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους που είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020».
 
 
Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ότι -παρά τη μείωσή του- πετύχαμε δύο πράγματα. «Πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».
 
«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
 
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και επίσης ότι «καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».
 
«Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικότατους πόρους. Έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πλαίσιο δαπάνες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το Φεβρουάριο του 2020. Και βέβαια έχουμε πια τη δυνατότητα να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ύφεση, η οποία θα χτυπήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής το 2020. Για την επόμενη τριετία πέραν των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουμε ένα σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο. Τονίζω και πάλι αυτό το εργαλείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ένα κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν τα όσα κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη άμεσων αναγκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κορωνοϊός, μέσα στην τραγωδία του, μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα το οποίο μέχρι και πριν από τρεις μήνες φάνταζε αδιανόητο. Νομίζω από αυτή την πλευρά, είναι και μία ένδειξη του πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς μεταφράζεται στην πράξη, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη πολλές φορές δείχνει να είναι στατική και μετά ξαφνικά κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Νομίζω αυτό το οποίο έγινε αυτές τις τέσσερις ημέρες ως προς τη δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, κυρίως τη δυνατότητα πια να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα τέτοιο σημαντικό άλμα στο μέλλον, μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης».
 
Επίσης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel